Fra venstre: Aya, Vezla, Chelly, Xmilla, Qandis (12 år), Wells Fargo og Zelda.

Engelsk springer spaniel - min samboer og treningskompis i over 30 år

Det er en grunn til at jeg setter så pris på å ha og leve sammen med hunder av denne rasen. De er kort fortalt passe store, ikke for store og ikke for små, de er sosiale og vannlige, de er allsidige og lettdresserte, jeg kan bruke dem til nesten alt jeg har lyst å bruke dem til, de følger meg gjerne på tur og kan ofte være med meg på turer i skog og mark uten å ha bånd på.

Rasen har også sine svakere sider som at de krever en del pelsstell, de må ha et godt fôr, de trenger å mosjonere både hode og bein, det henger snø i pelsen når det er kram nysnø og de vil så gjerne være sammen med deg at de må trenes til å være alene hjemme.

Husk at en hund er et resultat av gener, preging og sosialisering hos oppdretter og ikke minst sosialisering, læring, erfaring og trening hos ny eier. Svikter ett av leddene kan det bli problemer!

Vi følger NKK's og NSK's regler og retningslinjer

Lær mer om rasen

Valg av hannhund

Todd har et vakkert hode og uttrykk.

Mange lurer nok på hvorfor jeg velger å bruke en helt ukjent hannhund på en så høyt premiert tispe som Aya, men jeg har forsøkt å finne en hannhund med de egenskapene som jeg trur passer sammen med Aya og hadde et ønske om å finne en hannhund som ikke hadde for mange avkom fra før. Jeg ser det som et generelt problem i de fleste hunderaser at for få hunder blir foreldre til for mange valper. Dette er noe som garantert vil gi oss problemer på sikt.

Her finner du stamtavla til kullet: //desperado.no/G2-kull/G-stamtavle.pdf

Bak på pappas stamtavle er mange hunder som jeg kjenner godt!

Gemytt

Aya har et fantastisk flott hode og uttrykk.

Jeg ville ha en trygg, frimodig, leken, trygg og sosial hannhund med stor tro på seg selv. Aya er en utrolig snill hund, både med folk og fe, men kunne hatt litt mere mot og "boldness" som de kaller det på engelsk. Todd har den "boldnessen" som jeg leter etter, tror jeg, og han fungerer også fint i en familie med to barn. Ingen av dem viser aggressivtet mot hunder av samme kjønn, noe som jeg også synes er viktig for en rasetypisk springer.

I tillegg ville jeg ha en hannhund fra linjer som jeg kjenner og der jeg vet at det er rasetypiske bruksegenskaper. En hund som søker, sporer, apporterer, svømmer og som ikke har negativ skuddreaksjon.

Gemytt er en kombinasjon av arv og miljø. Dette gjør at ingen kan garantere hvordan valpens gemytt utvikler seg/blir.

Helseundersøkelser

Hofter (HD)

Begge foreldrene er HD-røntget med beste resultat som er A.

Enda viktigere er det at begge foreldrene har en HD-index som er bedre (høyere) enn gjennomsnittet for rasen. Dette betyr at det er mindre sannsynlighet at valper fra denne kombinasjonen utvikler HD enn et kull med lavere HD-index. Snittet på rasen er ca. 82% HD fritt / 8% HD. En kombinasjon bør aldri ha lavere HD-index enn 100 (HD-index far + HD-index mor / del på 2). Dårligere index betyr større sjanse for å utvikle HD. HD-indexen for dette kullet er 107,72, noe som er godt over snittet. MEN ingen kan garantere at en valp utvikler perfekte hofter uansett HD-index på foreldrene!

Ny HD-index 1. februar 2015:

Todd har nå HD-Index: 105,00  ES:0,66
Aya har nå HD-Index: 110,44  ES:0,68

Ny HD-index for kullet er 107, 72 - så den har gått litt opp.

Mer om HD-index og hvordan denne fungerer kan du lese her:
//hunden.no/artikkel.html?news.nid=5798

Øyenlysning:

Begge foreldrene er øyenlyst fri senest ett år før parring og viser ingen tegn til arvelige sykdommer. Begge foreldrene er også undersøkt med gonioskopi for å se om de er disponert for å utvikle glaucom (grønn stær). Ingen av dem viser negative forandringer.

Friske foreldre

Begge foreldrene er generelt friske hunder uten kjente allergier, ørebetennelser, hudproblemer osv.

Ingen kan garantere en frisk valp

Til tross for helseundersøkelser og at begge foreldre er friske, kan ingen garantere at valpene vokser opp som friske hunder. Grunnen til dette er at de fleste sykdommer nedarvest ressesivt eller gjennom flere gener (polygent).

Innavl og antall avkom

Genetikere sier at et kull bør ikke ha større innavlsprosen enn 6,25. Dette er det samme som søskenbarn parring. Innavlsprosenten på dette kullet er meget lav, 0,66%, beregnet på 8 generasjoner.

Genetikerne anbefaler også at ingen avlsdyr bør ha flere avkom enn 5% av alle registrerte hunder i rasen i løpet av en femårsperiode. Dette for å unngå matadoravl som på sikt gir innavl og en snevrere avlsbase. De siste 10 år har det i følge NKK's database blitt registrert 2194 springere i Norge, et snitt på 219,4 pr år. 5% regelen vil si at ingen springere i Norge bør bli far/mor til mer enn 55 valper i løpet av hele sitt liv. I praksis er det bare hannhunder som kan få så mange valper. Todd har ingen valper fra før, Aya har 6. Ingen av hannene bak på stamtavla i 6 generasjoner har 55 avkom eller fler.

Hvilke farger kan det bli?

Rasen har fire ulike farger: svart/hvit og brun/hvit - med og uten tan/tegninger.

Mengden små og store flekker/tegninger varierer mye og er ikke lett å forutsi.

Statistisk skal 3/4 av valpene bli svart/hvite mens 1/4 blir brun/hvite - men det er langt mellom liv og lære akkurat på dette punktet!

Det KAN bli tan-tegninger siden Todd og Ayas pappa bærer gen for tan. I forrige kullet gav Aya ingen valper med tan, men der var trolig ikke pappa tan-bærer og for å få denen fargen må begge foreldre være bærer av tan-genet.

Fra venstre svart/hvit/tan, brun/hvit/tan, svart/hvit, brun/hvit/tan og brun/hvit. Den brune fargen hos springer kalles ofte for lever.