Aya storkoser seg på småturer i skogen. Hun er fremdeles ganske så sprek, men blir ikke med på leken som datter Yksi prøver å få i gang.

Siste uka - det begynner å bli tungt!

Hun puster som noe midt mellom en hvalross og en med kols. Å gå ned trapper er tungt. Å gå på do er vanskelig. OBS - ingen ting å spise som kan gi treg mage nå! Appetitten er fremdeles på topp. Det samme er humøret. Hun liker å bli kost med og inni magen så stikker det nå ut valpehoder på alle kanter. Hun sover nå hele natta uten behov for nattlige tisseturer (det hjalp med å endre litt på foringsrutinene) og hun stiller seg opp for å ta temperatur morgen og kveld - så det er utrolig hva trening med positiv forsterkning gjør - dvs. den frolicen som jeg legger synlig på bordet og som hun får etter måling. I dag glemte jeg å gi henen den - da stod hun pal og sa du har GLEMT noe viktig!

5. mars - temp 37.5. Alt rolig

58 dager siden eggløsning - 8 uker siden parring

Så skal faren for tidlig fødsel være over - puh.... Nå kan jeg slappe mer av og Aya får litt mer frihet på tur - noe hun satte stor pris på. Nå begynner hun å bli tung, men koser seg med å rulle seg i snøen og bruke nesa når vi fant en liten bar flekk. Livmålet har øket 6 cm siste uka fra 74 til 80 - så alt virker til å være bra med valpene! Det er nå tungt å gå nedover trapper og det er liten plass til lungene for å puste. Men humøret, appetitten og formen er ennå veldig bra. Når jeg fant et bedre system på fôring med fire måltider om dagen, så trenger hun heller ikke ut om natta lenger. Flink Aya, det!

Vi har nå fått det meste i hus, fra ny krim til "kladder", fra havegryn til zoolac. Nå kan vi virkelig starte nedtellingen til fødsel.

55 dager etter eggløsning

Og alt er bare bra! Aya sjekkes opp med temperatur morgen og kveld og den varierer fra rundt 37,6 om morgenen til 38,3 om kvelden. I går gikk tempen ned til 37,4, men den gikk heldigvist raskt opp igjen.

Hvorfor telle etter eggløsning spør noen. jo - for i Ayas tilfelle er tidspunkt for eggløsning kjent siden det ble tatt blodprøve på veterinærhøyskolen og den traff maks dag for parring som er to dager etter eggløsning. Ei tispe går i snitt 63 dager drektig fra eggløsning.
Mer om dette kan du lese her.

Jeg skriver litt detaljert da jeg vet at flere andre ferske oppdrettere følger denne valpedagboka når de snart skal ha sitt eget valpekull. Nå de siste dagene er det egentlig lite nytt å fortelle om. Magen er nå så stor at jeg ført gikk opp i tre måltider for dagen og nå fire. For å vite hvor mye jeg gir henne totalt så måler jeg opp dagsrasjonen om morgenen og så fordeler den utover dagen. Aya har spist veldig godt helt til nå, og ikke skal hun bli for tynn og ikke for tykk. Viktig å tenke på at det er ikke valper det som ligger utenpå ribbeina... Men at hun skal ha bittelitt ekstra til den siste uka når de ofte spiser dårlig. Spesielt dersom kullet er stort... Aya får nå knapt 1,5 vanlig fôrmengde. Litteratur sier ca. 30% mer siste uka for et normaltstort kull - noe som er 6 valper på en springer spaniel. Hun får et vanlig valpefôr, nå siste uka starter jeg å blande inn royal canin starter - et fantastisk flott produkt!

Så har jeg lært meg til å ha alt jeg trenger i huset til et valpekull slik jeg bor. Melkeerstatning (Flatazor sin Lactazor er best, mener jeg med royal canin sin som en god nummer to), tåteflaske, zoolac, en høne og to som skal kokes, havegryn, druesukker, kateterklemmer osv. Valpekassa er vasket og temperaturen på rommet er stilt til 21. grader. Tepper og en drøss med håndduker er vasket og aviser er samlet. Vi teller ned til fødsel.

For deg som skal ha ditt første valpekull kan du også lese mer på siden til hunden.

Aya er fremdeles i fin form, men de to siste nettene har vi måttet opp å tisse utpå morgenkvisten. Det er liten plass til lunger, mage og urinblære nå...

Aya er i dag 52 dager drektig etter eggløsning. Magen vokser, ca. 74 cm nå. Appetitten også. Aya er i fin form.

Dag 50 etter eggløsning i dag 24. februar - uke 7 etter parring i morgen

Siden Aya hadde det litt travelt med å få valpene sine sist gang, blir hun fulgt opp grundig denne gangen. I går tok vi blodprøve som ble sendt inn til veterinærhøgskolen for å sjekke progesteronnivået. Den viste heldigvis 29 nmol/L som er helt normalt.  PUH!

Aya spiser godt og er i god form, og det ser ut til at det kan bli et normaltstort til stort kull. Spennende!

Situasjonsrapport fra Haugen residens. Aya sover mye, begynner å få stor mage og synes hun får ALT for mye mat (sammen med de andre). Datter Yksi har vært på årets første sykkeltur og ble litt gummi i beina etterpå. :-)

6 til 7 uker drektig

Lørdag, 45 dager drektig etter parring. Eller 47 dager drektig dersom man regner etter eggløsning. Livmål 72 cm. Apetitten er på topp. Aya er IKKE tynn men hun mener hun får for lite mat. Gikk en tur med henne og Chelly rundt sentrum i dag og da fant hun en pakke kjeks som hun grep og ville bære med seg hjem. Vi lar den ligge, mente jeg, men den gang ei sa Aya som rev kjekspakka til seg så det gikk hull på papiret og det spratt kjeks i alle retninger og de to damene hadde fest...
Smiler stort
Konklusjon - ikke diskuter fornuft og slanke linjer med en drektig, sulten tispe som har funnet mat.

I kveld delte jeg den ene sekken royal canin starter med Laila/Zelda. Det luktet HELT fantastisk og nå var det Yksi som holdt på å gå ut av sitt gode skinn. Dyrebutikken i Sogndal har dessverre rota med vår bestilling, så vi har ikke fått det fôret vi har bestilt. Dumt for Zelda er 55 dager drektig i dag. Heldigvis var det folk som kjører fra Gaupne til Årdal i morgen, så vi får hjulpet hverandre!

Fredag, 44 dager drektig, var Aya til kontroll hos veterinæren. Siden hun hadde det litt travelt med å få valpene sist gang, prøver vi å følge henne godt opp nå. Konklusjonen er at Aya er i fin form, full av valper og de trente med det nye ultralydapparatet igjen. Aya ligger musestille på bordet, så hun er en super treningskandidat. Helt utrolig hvor mye de kan se og hvor detaljert, med det nye utstyret!

Så har Aya vært siste turen opp på trimmebordet før valping. Visst skal hun få en runde med saks, kam og klotang før den tid - men da må jeg ned på gulvet. Nå begynner Aya å bli tung og har ikke godt av å bli løftet mer på.

Aya er i finfin form og vi prøver å gå ca. 2.5 km hver eneste dag og da slik at hun får strekt litt på beina og basa litt i snøen. Hun ble veldig happy når hun fra og med i går fikk tre mindre måltider i steden for to. Og de andre synes det er bra at når det "regner" på Aya i form av litt ekstra vom og hundemat, litt surmelk, litt revne eller moste grønnsaker osv. så drypper det litt ekstra på dem også... Hun får nå maten fordelt på tre måltider hver dag. Livmålet til Aya er målt og det er nå 68-69 cm - tror det blir et ganske normalstort kul. Og jeg har begynt å vaske og gjøre klart på valperommet. godt å ha god tid og bare kose seg med jobben. Vasker tepper, handduker, tar stifter ut av aviser, kjøper inn kladder osv. 6 uker er livmålet 68 cm.

Aya (snart 6 uker drektig) og Zelda (7 uker drektig) har hatt siste "kurskveld" på svangerskapskurset.... Nå blir det nok ikke flere besøk på de to før valpene er født og leveringsklare.

5,5 uke drektig

Aya får være med ene dagen når jeg har rallykurs og trening etterpå. Hun er KJEMPEGLAD over å få trene - eller er det pølsene hun er kjempeglad for å få??? Hun løper bort i treningsbaggen og klarer og glefse over HELE pølseposen. Drektige damer MÅ ha mat sier hun. På treninga er hun så ivrig at det blir litt lyd - hun er direkte HEIT! - så vi prøver å roer det helt ned og konkluderer med at iver og matlyst er på TOPP!

Zelda er også med - hun er 7 uker drektig og jeg tipper 8 +/- 1 valper.... Spennende! Zelda er i minst like fin form som Aya - men også hun mener at hun får alt for lite mat... {#smileys123.tonqueout}

5 uker drektig

No news is good news? Lite nytt å fortelle. Aya er sprek som ei loppe og sulten som en ulv. Jeg er fremdeles usikker på hvor rund hun egentlig er. Valper skal jo ikke ligge på utsida av ribbeina... Men hun er fast i fisken og det er vanskelig å si hva som er hva her. Men TYNN er hun ikke!

Siden jeg vet det er flere som leser bloggen min som selv har tisper som skal parres/er drektige, skal jeg prøve å forklare litt mer det med moring og mosjon. Frem til halvgått drektighet (4,5 uke) fôrer jeg omtrentlig samme mengde som vanlig, men jeg sikrer meg at tispa får variert fôring og at hun får en del "hjemmelaget" mat med naturlige bakterier og proteiner av høy kvalitet. Aya har fått en eggeplomme i uka, hun får litt moste grønsaker etter vår middag og litt av fisken, kjøttet. Hun får en dæsj med sure melkeprodukter og en liten osteskalk, litt fiskeolje, litt vom og hundemat. Litt er ikke MYE. Jeg måler ikke i gram, men det er snakk at jeg kanskje bytter 1/5 del til 1/4 del av tørrfôret ut med slik hjemmelaget mat. Merk bytter ut - ikke gir i tillegg...

Og jeg passer på at det jeg gir henne er ting som jeg er sikker på at hun ikke blir dårlig i magen av. Nå har mine hunder stort sett mager av stål og de er vant til å få litt middagsrester slik i hverdagen + litt vom og hundemat. For ikke å snakke om brød som de stjeler fra hestene, silo og hestebæsj... Jeg lurer på hvorfor hestebæsj smaker så godt for en hund...

Fra halvgått drektighet bytter jeg det vanlige tørrfôret ut med valpefôr. Dette for å være sikker på at Aya bl.a. får nok kalk og vitaminer. Nå begynner jeg også å øke mengden litt. Ikke mye, men litt. Gradvis økes mengden slik at hun får opp mot en halv gang så mye mat som vanlig helt på slutten av drektigheta, dersom jeg tror det er snakk om et stort kull.

Mer om fôring av drektig tispe kan du lese her.

4,5 uke drektig - Aya begynner å bli synlig rund i formene

Litt skyldes nok manglende mosjon de siste dagene, men litt er også at hun begynner å legge seg ut og lage jur. Jeg er endelig såpass bra at jeg klarer å være ute med hundene en time for dagen. Jeg går ikke like langt som dem, men de storkoser seg i snøen. Leker og jakter og sporer og graver etter mus. De er i hvert fall godt fornøyde når vi kommer inn igjen. Nå skal jeg prøve å finne energi til å gi alle en frisørtime - det trenger de...

4 uker drektig - Aya er sprek som ei loppe og jeg får influensa de lux...

Mellom 3 og nesten 4 uker drektig har Ayas appetitt om morgenen vært så der - rett og slett morgenkvalm. Men ellers er hun sprek som en fisk og spiser som en hest om kvelden. Endelig er det så lyst når jeg kommer hjem fra jobb at jeg kan gå tur med hundene mens det er lyst - en sann fornøyelse. Hundene har kost seg på turer og jeg har hatt frem skia og gått noen korte småturer tilpasset en elendig skigåer, en drektig tispe og gamlemor på 12 år.

4 uker drektig går Aya over på valpefôr. Hele tida får hun tilskudd i form av litt fiskeolje, en eggeplomme dann og vann, litt middagsrester, litt vom og hundemat (våtfôr) og litt biola og andre sure melkeprodukter. MENGDEN mat er ikke større enn vanlig, men kvaliteten er litt bedre. Aya har også flyttet inn i min seng... Joda - jeg tilstår - hun ligger der. Siden jeg er døv på et øre synes jeg det er en trygghet å ha en hund på soverommet som kan høre for meg. Yksi har hatt den oppgaven lenge, men nå er det Aya som skal få det privilegiet...

Problemet er bare at jeg blir syk - skikkelig syk. Når feberen er godt over 39 grader er det ikke så mye energi igjen. I et par dager har hundene måtte klart seg med lufting i hagen og søk etter godbiter.

Vi hadde kommet så godt i gang med å gå på ski da jeg fikk influensa...

Det første bildet av to valper. Kan man ane en tredje til høyre?

3 uker og 1 dag drektig og Aya ER sikkert drektig

Siden jeg skulle til dyreklinikken i Sogndal for å hente spesialfôr til Chelly som har begynt å få dårlige nyrer 11,5 år gammel, så fikk jeg samtidig prøve det nye ultralydapparatet deres. Jeg pleier ikke å ta ultralyd og i hvert fall ikke så tidlig, men de var under opplæring på nytt utstyr og ville prøve. Aya var flink og lå musestille på bordet og bildene var tydelige og klare. Masse små puppiser der inne!

OG i dag er første dagen hun ikke har hatt veldig lyst på mat - det også er et ganske sikkert tegn på at tispa er drektig. Det skjer på rundt 3 uker når de små fosterblærene fester seg til livmora og tispa føler seg litt kvalm. MYE kan gå galt ennå, men så langt alt vel!

2,5 uke drektig og jeg kan IKKE klage på Ayas appetitt...

I går så Aya rett og slett ut som at hun skulle ha 25 valper. Hun vralta rundt, stønna og pesa og magen var så stor at behenget stod ut fra sidene...

Hva har skjedd? Jo - vi få daggammelt brød til hestene våre i store sekker. I steden for en neve kraftfôr får de en skalk å gnage på. Aya vet hvor brødet lagres og i går svikta tre av tre stengsler. Først porten/gjerdet - vi har så mye snø at hun lett stiger over. Så døra inn til fôrrommet - den må ha stått på gløtt. Så døra inn i selve stallen - den må også ha stått på en bitte liten gløtt..... Resultatet er at hun har spist så mye brød som hun bare orket - og hun orket MYE! Det hun ikke orket å spise tok hun med seg og har gravd ned i snøen flere steder rundt omkring her.... Til glede for de andre hundene og skjærene.

Ennå skal ikke Aya ha mer å spise enn normlt, men jeg passer på at hun får variert kost, ikke bare tørrfôr. Dette fordi det er påvist at tisper som fores variert får valper med mindre hudproblemer enn de som kun går på tørrfor. Hun får litt vom og hundemat, litt middagsrester dersom de egner seg som hundemat, en osteskorpe, en eggeplomme en gang i uka og litt grønnsaker. I tillegg spiser hu ndet vanlige tørrfôret + en barneskje solsikkeolje daglig. nå byttes det til Dr. Baddekeys fiskesolje.

2 uker drektig

Var det virkelig ikke mer mat jeg skulle få? Sier Aya - og kommer med matskåla etter endt servering for å få litt dessert som belønning for ryddinga.

To be - or not to be - det er spørsmålet.

Tegn tyder på at Aya ER drektig, men sikker er jeg jo ikke. Hun er mer sulten, hun stjeler mer, hun liker å kose og hun har litt rosa "struttepupper" synes jeg.

Ellers er hun sprek og i knallfin kondisjon og treningshumør. Vi trener rallylydighet og lydighet når vi har anledning til det. DRØMMER om en hall å trene inne i - for her er det snø og is overalt og surt og kaldt.

Gisle forklarer nøye hvordan hundene skal rydde opp på kjøkkenet når vi er ferdige med å spise og Laila har orden i rekkene ved utdeling av godbiter på tur.

Zelda og Aya er på "svangerskapskurs"

Og de (forhåpentligvis) drektige damene blir selvsagt skjemt bort som bare det og får sitte på fanget og i sofaen... Og ikke trenger de ekstra lys når de skal lese, heller..... :-)

Nja...... De er jo IKKE det akkurat. Men i helga møttes vi og da ble det jo selvsagt tid til både tur, trening og ikke minst hundeprat. Det nye rasekompendiet til den svenske springerklubben og den nye hundeavlboka til Svensk Kennel Klubb ble studert. Det samme ble årboka til den største av de engelske raseklubbene. Så måtte vi se på årets fotokalendere (selvsagt med aktive springere som motiv) og det ble tid til både god mat og god drikke.

Så fikk vi tid til å trene hund med fokus på lydighet og rallylydighet. Rettere sagt med fokus på oss som førere - alt vi gjør som vi tror vi gjør annerledes eller IKKE er klar over at vi gjør i hele tatt. Da er det godt å være sammen som priker på hverandre. Skal man ha fremgang er man avhengig av "positiv" og konstruktiv kritikk!

Så ble det også tid til en liten tur. Fremdeles MYE løs snø der det ikek er kjørt/brøytet og der det er brøytet er det klink is...

Og det store spørsålet er - ER Zelda og Aya drektige? Vi TROR det (les: håper...)

1 uke drektig

Det store spørsmålet er - ER Aya drektig?

Svaret er at det er ingen grunn til å tro noe annet, men at det er umulig å si om ei tispe er drektig etter ei uke. De befruktede eggene fester seg ikke i livmoren før etter ca. 3 uker. Her kan du lese mer om hvordan finen ut om tispa er drektig eller ikke: //hunden.no/artikkel.html?news.nid=5873&sid=60

Så Aya lever livet som vanlig på alle måter. Vi trener på lydighet og rallylydighetsøvelser som vanlig, men grunnet veldig dårlig vær og MYE snø har det dessverre blitt litt mindre turer enn vanlig. Kram nysnø er ikke akkurat det beste for springerpelsen... Hun spiser det samme som vanlig, dvs. et godt tørrfôr og med tillegg av litt middagsrester, ospeskorper, moste grønnsaker, surmelk, litt vom og hundemat osv. Ikke alt dette HVER dag og ikke i store mengder. Det utgjør kanskje 1/10 av maten hennes, men nok til å gi mage og tarm noen "snille" bakterier å jobbe med. som med barn er det bevist at valper som har mødre som spiser litt hjemmelaget mat og som ikke bare får sterilt tørrfôr og lever i veldig rent miljø, får friskere valper med mindre hudproblemer.

Blodprøve og parring 7. januar

Siden jeg var usikker og det kunne virke som at jeg hadde reist litt tidlig, kjørte jeg inn på veterinærhøyskolen for å ta blodprøve som vil vise hvor hun er i løpetiden. Tispene har eggløsning når progesteronnivået er på 15 nmol/L. Først to døgn senere kan eggene befruktes. Da er progesteronnivået på ca. 30 nmol/L. Blodprøven viste at Aya var på 33 - så i DAG var det riktig tid for parring.

Ny tur til Todd på glatte veier og nå gikk det veldig kjapt å få til en parring. Kul

Aya fortalte HELE nabolaget at hun var ikke helt sikker på om dette var ok.....
Ingen tisper er like - det er sikkert og visst!

Jeg var glad for at alt gikk så greit og tida var riktig, for det var meldt et ordentlig grisevær, opp mot orkan styrke skulel det blåse og mye nedbør skulel det komme - så nå var det på tide å komme seg hjem!

Vi reiser på besøk til Todd 6. januar

Siden jeg var bortreist da Aya begynte å løpe var jeg litt usikker på NÅR hun egentlig startet å løpe. Jeg kjørte tidlig om morgenen for det er et godt stykke fra Gaupne til bjørkelangen om vinteren. Heldigvis var værgudene samarbeidsvillige og vi hadde en fin tur over fjellet. Datter Yksi som også var høyløpsk var med som selskapsdame for Aya. Vi kjørte til Todd om kvelden etter at vi hadde sjekket inn på hotellet, men de to nøyde seg med å bli kjent denne kvelden.