Du bør ha en plan og et mål med valpen/hunden din

Du trenger ikke å drive med jakt eller ha planer om å konkurrere med hunden din for å være aktuell valpekjøper, men du må ha et reelt ønske om å gi hunden din både mental trening, fysisk mosjon og ikke minst stell.

Fra venstre Tingeling, Aya, Xmilla og Zelda.

Ting du bør tenke gjennom før du kjøper deg en springervalp

En av mine dyktige valpekjøpere: Elin Anita Gjerde med NSVCH BH Desperados Tingeling. Tingeling er 10 år nå, men er fremdeles like sprek og får være med på MYE.

Har du tid?

En valp kan ikke være alene 8 timer. Mindre barn har problemer med å takle en vilter springervalp som har "ligget på lading" og som møter dem når de kommer hjem fra skolen. Dersom noen skal hjem til valpen på dagtid bør de være der i minst en time for å få tid til at valpen tisser, spiser og ikke minst får tid til å brenne av litt krutt før den forlates alene igjen. Om ettermiddagen må du ha tid til å trene valpen og la den få være en del av familien. Når den blir litt eldre må du også ha tid til at du mosjonerer den.

Har du plass?

En hund skal ikke stå i bur unntatt under transport og når dere er på konkurranser. Du bør derfor ha muligheten til å stenge av en del av huset der valpen trives og der den ikke får ødelegge for mye. I bilen bør du ha plass til et transportbur på ca. ....... Du må også ha et egnet sted til pelsstell. Dette kan være oppå f.eks. en vaskemaskin, en benk eller på et eget trimmebord. Rommet må være lyst, oppvarmet og ha tilgang til strøm.

Har du råd?

I tillegg til selve valpen kommer utgifter til mat, tyggeting, godbiter, leker, utstyr, forsikring, vaksinasjoner, medlemskap i Norsk Spaniel Klub osv. Utstyr til pelsstell er en stor utgiftspost, men det er bedre å kjøpe riktig og godt utstyr med en gang, enn å kjøpe billig og dårlig utstyr som er vanskelig i bruk og som du kommer til å bytte ut ganske så snart. Alternativt må du ha noen i nærområdet ditt som kan stell av springerpels og som kan ta i mot hunden til stell minimum hver andre måned. Når hunden er ett år gammel bør den HD-undersøkes. Alt dette koster!

Har du kunnskaper nok?

En springer er en rase som elsker å jobbe og som bør få anledning til å lære seg ting og til å bruke den fantastiske luktesansen de er utstyrt med. Du bør sette deg inn i dette med å trene hund og du bør, som fersk hundeeier, gå på kurs før hunden har utviklet uvaner som du vil slite med å få bort. Det er også lurt å investere i en eller to gode hundebøker.

En aktiv springer er en lykkelig springer. Det er viktig å ha god grunnlydighet og bygge alle trening på positiv forsterkning. Det er viktig å ha god ballanse mellom det å mosjonere og det å bruke hodet til å lære nye ting, søke og spore. Det er viktig å kunne sette grenser, men ikke ha for mange grenser.

Jeg synes det er ekstra moro dersom du ønsker å trene mot det å konkurere

Vår erfaring er at det å ha et konkret mål å trene mot, gjør at det er lettere å motivere seg til å trene litt hver eneste dag. Ved at du trener noen minutter hver eneste dag får hunden hjernetrim og du og hunden knytter sterkere bånd. En lydig hund kan få større frihet. God lydighet gjør at du lettere kan gå tur uten å alltid måtte ha bånd på hunden. Det å kunen få gå mer løs gjør at hunden får tid til å snuse mer.

Alt henger sammen, slik at det å gjøre noe sammen, trene sammen, og ikke "bare" gå tur, gjør at hverdagen blir bedre både for hund og eier.

Å ha en lydig og glad springer er moro! Lydighet er IKKE medfødt.