Xmillas treningsdagbok
Siden hører ikke inn under mitt G-kull og Ayas drektighetsdagbok, men da jeg sliter med hjemmesideprogrammet mitt og ikke minst med internettoppkoblingen hjemme, så har jeg valgt å bruke en side av denne drektighetsdagboka til Xmillas trening. For da kan andre også lese hva jeg gjør på og komme med tips og råd.

En av mine hobbyer er å trene hund. For å få suksess må man trene hyppig og riktig. Hver eneste hund er et individ med ulike ting man må ta hensyn til og ha fokus på i treningen. Xmilla er den første hunden jeg har hatt som har LYD når vi trener og ikke minst går konkurranser. Selv om Xmilla blir 8 år i år, så har jeg lyst å prøve å få bort denne lyden. Men for å få den bort må jeg finne ut hva som gjør at hun HAR lyd...

Hvorfor drikker Jeppe? Hvorfor skriker og bjeffer Xmilla? Jeg har gitt oss selv 21 treningsdager på å få et svar på dette spørsmålet.... Vi teller NED - startet på dag 21 og skal ende på dag 0 for å ta en oppsummering da.

Man kan dessverre HØRE når det er Xmillas tur i ringen...

Dag 6 - trening i hagen på våt mose/kort gress

Prøver å jobbe med å være tydelig. Xmilla er gira i starten og jeg får litt lyd. Ikke ille - men nok. Stopper hver gang - stille - så starter igjen. Får fremgang på sikk-sakken mellom beina. den har hun vært litt treg på - nå fikk jeg bedre flyt så det må jeg selvsagt belønnes. Inn i front sitt - inn i front - rygg - TYDELIGE signaler lønner seg. Bare en eller to ganger blir det feil. Trener litt på det. Sitt - løpe i fra går supert. Dekk under marsj likeens. Får en feil på stå under marsj - utydelig kommando... Stå - gå rundt går supert. Stå - gå i fra - sitt = supert. Noen få forflytninger - venstrevendinger går fint. Må passe på å ikke snu for fort - og ikke så sent at hun setter seg... Ett skritt - sitt. To skritt - sitt - tre skritt - sitt. sitt i front og ett skritt - to skritt - tre skritt mot meg med sitt går utmerket. Trenger ikke å styres med hendene. 

Snurre går utmerket. ALLE elitevendingene går fint og uten lyd! Skal jobb litt mer med bytte forran. Går fint på høyre side nå. Egentlig en veldig bra trening - selv om den ikke var helt lydiløs - men det tok ikke av og ble stress.

Dag 7 - et virkelig tilbakesteg....

Hjem fra jobb, lufter hundene, tar Yksi med ut og trener første med henne. Så Xmilla. Xmilla er HEIT. Så heit at det blir lyd mange steder. Hun girer seg opp. Bjeffer på hvert eneste sikk-sakk skritt. bjeffer på innjkalling. Bjeffer på innsitter. Jeg prøver å dempe henne - STILLE - holder et sekund. Legger henne og går fra henne - hun ligger nydelig men er påan igjen med en gang. Til slutt blir jeg så frustrert at jeg tar henne inn til de andre hundene og trener Aya i stedet.

Etterpå tar jeg ut Xmilla igjen. OM hun har skjønt noe det vet jeg ikke, men stille er hun... Vi trener på de samme tingene som hun bjeffa på tidligere. MEN slik trening er ikke godt for blodtrykket.... Usikker

Dag 8 - trening på grus og gress hjemme

Starter med å sjekke bakpartskontroll på et snudd vaskevannsfat. Går så fint som bare det... Inger - Xmilla HAR bakpartskontroll! Det gjelder bare å føre slik at Xmilla ikke stresser seg opp - tydelig og rolig og trene på dette/slik. Tro meg - det er lettere sagt enn gjort!

Når jeg mere forstod hva som skjer fikk vi til noen flotte venstrevendinger - men dette skal vi jobbe videre med.

Satte opp kompostgrindene for å jobbe mer med inn i front og rygge. Xmilla rygger som bare det. Nå gjelder det å få til en TYDELIG kommando og et TYDELIG signal på ryggingen. Sitt = hånd opp. Rygge = to hender som "puffer" Xmilla bakover. EN TYDELIG bevegelse på begge.

Jobba med sikk-sakken. Må få bort den hyppige belønningen til at hun i jevnt tempo sikker de fire gangene hun skal. Det er som å trene slalom - starter med hyppig belønning der også.

Avslutta med flere sitt i front uten belønning og så inn på plass - der jeg har slitt med lyd. Vi har en KLAR forbedring!

Det ser litt mer sansa ut dette enn de første bildene jeg la ut...

Dag 9 - trening på gress på Nes

Sammen med Renate.

Jobber videre med å være TYDELIG i mine signaler. Oppdager at Xmilla stresser seg opp på venstrevendinger. Hopper og får lyd. Jeg påstår at hun ikke har/kan bakpartskontroll. Renate mener jeg også snur for raskt. Skal ha fokus på venstrevendingene nå. Fra en enkel venstre mars til 360 grader venstre. Fra sitt til venstre marsj og sitt og 180 grader venstre sitt.

MYE å ta tak i. Xmilla er fremdeles usikker på sikk-sakken også - men slalomen går fint nå.

Hadde bittelitt lyd noen steder - men ikke mye.

Dag 10 - vi trener på gress på Nes

Xmilla fungerer bra - jeg fungerer dårligere. Eva og Renate mener jeg fører Xmilla mye mer utydelig og usikkert og nølende enn jeg fører Chelly. De har helt sikkert rett! MEN Xmilla har også her lite lyd.

Vakre øvelser:

 • Ut til kjegle med stå - to ganger og perfekt hver gang
 • Dekk under marsj - vakker + pluss oppsitt
 • Stå under marsj - hadde en liten bevegelse m en labb
 • Springmarsj
 • Vendinger - ups Inger - jeg vender for raskt!
 • Bytte bak
 • Snurre fra meg på høyre side
 • Bytte forran
 • Snurre under marsj

Og så - under over alle under - det falt plutselig ned en polett i mitt hode over hva jeg gjør feil på slalomen! JEG lager stresset - jeg er kaos i mitt hode. Når jeg fikk orden på meg selv gikk Xmilla slalom vakker og det UTEN annen påvirkning enn hjelpebøylene. Men tidligere har hun hoppet over dem og krøpet under dem. Hjerte

Jobbe videre med:

 • Føre bedre - tydeligere signaler - ikke se så mye på Xmilla - stole på henne...

Dag 11 - vi kommer endelig i gang igjen

Aya har brukt all min energi så de andre hundene har ikke fått så veldig mye de to siste ukene... De har fått tur og godbitsøk, men lite trening. Har prøvd å jobbe med kommandoen STILLE dersom Xmilla har hatt lyd i andre settinger. Har fungert greit, synes jeg.

Tunet har tørka opp og endelig er det tørt og lyst nok slik at jeg kan jeg trene etter jobb. Var spent på hvor heit Xmilla ville bli. Egentlig gikk treninga veldig bra! Måtte jobbe bittelitt med springmarsjen - ikke hoppe opp selv om jeg roser og tar hånda i lomma - og vi har jo ikke fått forbedring på de tingene som ikke var i boks sist gang vi trente - men alt i alt var jeg superfornøyd! Bare bittelitt lyd - men ikke mye. Eneste stedet jeg fikk stress var på slalomen. Fikk avslutta med for henen maksimal belønning på en vakker utført øvelse - vi spiste godbiter og rosa leeeenge!

Jobb videre med:

 • Inn i front og sitt
 • Inn i front rygge (tren med grinder) - husk TYDELIGE kommandoer
 • Fra sitt til fri ved foten
 • Slalom (få bort stresset)
 • Sikk-sakk mellom beina - går ikke jevnt nok
 • Inn i front - sitt - uten belønning - så på plass
 • Variere hvor og når jeg belønner

Dag 12 - trening på Nes

Treningsområdet vårt er bart og vi fikk en liten ikke særlig godt planlagt trening. Trente litt småting som inn i front - sitt - inn på plass. Det er og blir vanskelig uten å skrike - sier Xmilla. Trente slalom for første gang på veldig lenge - hun er så ivrig at hun ikke tenker - kaster seg inni en eller annen vei og skriker gjerne. Trene ro-ro-ro-ro - belønne m godbiter. Trente ut til kjegle og sikk-sakk mellom beina - helt vakkert! Trente litt enkle holter og vendinger - like pent.

Avslutta med litt feltsøk og oppdaget at Xmilla husker og apporterer en helt perfekt - men blir helt hjelpeløs og går i freeze på nr. 2. stakkars Xmilla - LENGE siden du har trent på dette... {#smileys123.tonqueout}

Dag 13 - trening i ridehall

Ny kursdag. Jeg møter så tidlig at jeg rekker en treningsrunde med Xmilla før kurset starter. Får vist alle grunnøvelsene med alle vendinger, sitter, dekker og ståer. Xmilla er rimelig kultivert. Litt piping - men lite bjeffing. Jeg velger å overse pipingen for å ikke korrigere på ALT.

Etter kurset blir det satt opp en krysning mellom klasse 1 og 2 bane. Xmilla går ganske så bra. Men igjen lyd på inn i front med sitt osv. Igjen er det full stopp hver gang det er lyd og jeg belønner alle ganger når det er stille og jeg synes hun bør få belønning. Er redd jeg lager mønster i belønningene mine - PRØVER å la være da.....

Xmilla går i bilen mens Yksi får gå banen og det settes opp en elitebane. Xmilla går bedre og bedre. Sliter litt med rygging på plass - men den øvelsen har vi ikke trent på på lenge. Jobber litt med den og den blir veldig bra. Gjør et ordentlig fint arbeid på to sidebytter der det ene er rett mot vegg. VELDIG bra var det og veldig sanset. Så til kjegla som er plassert midt mellom en stor ring av skilt. Dette har jo vært et stort problem for Xmilla tidligere da hun har rast ut uten mål og mening og bjeffet og funnet seg NOE å stå ved siden av. Nå var det kort og godt PERFEKT! Helt kontrollert, målbevisst og 100% lydløst. Hjerte

Så rett i sikksakk - den skal vi jobbe enda mer med - er ikke fornøyd - og så lengdehopp. Hun hopper langt og villig men med et bjeff - men går rett inn på plass etterpå - så jeg er likevel fornøyd. FOR en flink hund jeg har!

Dag 14 - trening i ridehall

Oppladingen var ikke den beste for Xmilla. Først hadde jeg 4 timer kurs og Xmilla måtte vente i bilen sammen med de andre hundene. For å teste ut mer stress, tok jeg med både Yksi og Xmilla inn i hallen når vi skulle trene, og jeg gikk først med Yksi. Xmilla var da kjempehøy før vi skulle gå en helt enkel klasse 1 bane. Og ja - jeg fikk frem lyd... Med en gang det var lyd var det stopp - timeout. Så rygge tilbake og starte påigjen der lyden kom. Den kom ikke uventet i øvelser som inn i front med sitt - og SÅ en innsitt. Xmilla SKAL ha belønning der, sier hun - ellers skriker hun. Repitisjon-repitisjon-repitisjon.... Når hun klarer å holde kjeft får hun godbiter. Puh det er litt frustrerende å være fører nå jeg bare må legge hunden ned og si at DETTE orker jeg ikke å være med på... Inger - PUST med MAGEN... To ganger går vi banen og jeg har utelukkende fokus på lyd.

Så settes Xmilla og Yksi i bilen mens jeg går med Chelly og Aya. Når jeg kommer tilbake sitter Xmilla og skriker i bilen - noe som IKKE er vanlig! Men dette var bare så supermoro og så frustrerende når Xmilla må vente og de andre får gå.

Xmilla får en ny bane med en del klasse 2 øvelser, bl.a. matskål. Ingen slike ting vipper henne av pinnen. Og Xmilla går bedre og bedre (les: Mer og mer kontrollert uten lyd).

Dag 15 - fin trening i garasjen hos Eva

Xmilla var hund nr. 3 som trente og hun har nå ikke trent på ei uke siden jeg har vært syk. Starta med springmarsj som første øvelse. Xmilla var MED men jammen huska hun ikke det vi trente på i stallen. Flinke Xmilla. antydning til hopp når jeg roser og tar hånda i lomma - men da går hånda opp igjen og det kommer ingen godbiter. Det meste fungerte kjempefint - rolig og fin. Igjen får jeg antydning til lyd når jeg har hatt en hurtigøvelse med en sitt i front - og så - uten å belønne - skal ha en innsitt. Jobber videre med dette.

Trente sitt og løp i fra - kjempefra - dekk u marsj og gå rundt - super. Litt usikker på dekk på plass og så opp i stå i dag. Resten var veldig bra. Innkalling med sitt i front - kjempefin. 1-2-3 på plass var vakker. Snurr på plass utmerka. Sikk-sakk kjempefin og UTAN lyd. Starta med sidebytter i roleg tempo - gjekk kjempefint. Jeg må ha fokus på hvor jeg belønner - ellers veldig flink. Avslutta treningen med sitt i front og så 1-2-3 skritt bakover. Den var vakker og ble belønnet med jackpot i godbiter.

Neste trening skal jeg prøve med løpe ut til kjegle og tunnell øvelser.

Dag 16 - trening i stallen - fått frem lyd

Endelig føler jeg meg frisk igjen etter noe influensalignende greier med magasjau. Man trener ikke hund dersom man ikke har det bra med seg selv... Så jeg har ikke trent siden tirsdag - 5 dager - og Xmilla var nesten elektrisk da jeg sa at vi skulle trene. Jobber med at hun trenger ikke hoppe på meg, bite i meg osv. på veien til fjøsen. Belønna ro.

Har skrevet ut en liste over alle ting vi skal jobbe mer med - ting jeg tror kan være problematiske for Xmilla og meg. Dagens trening foregitt fremfor hestene som fulgte nøye med på hva vi drev på med. xmilla brydde seg katten om forstyrrelsene - heller ikke at det lå en hel bossekk med brød 1 meter fra der vi trente.

Vi startet med enkle forflytninger. Ett skitt - en vending - korte ting og hyppig belønning. Venstrevendingene våre er uryddige da Xmilla har ikke god nok bakpartskontroll. Resten gikk greit.

Dette gikk veldig bra:

 • Sitt - løp i fra og kall inn. Xmilla satt - jeg hjalp med håndtegn før jeg løp i fra. SUPRE innkallinger. Dette var MORO syntes Xmill. Fort forbi meg og inn i front på sitt.
 • Springmarsj - hun har skjønt poenget - IKKE hoppe - ligge rolig på plass uansett hvor mye jeg roser og har hender alle steder.
 • Sitt - bli - innkalling i front. Var så vakker at jeg kunne gråte.
 • Sitt - gå rundt.
 • Dekk - gå rundt.
 • Dekk under marsj - gå rundt. Hjalp med håndtegn på dekk.
 • Helomvending mot hverandre - gammeldags vending - går så det griner.
 • Sikk-sakk - ingen lyd.
 • Snurringer på plass - fikk en liten lyd på en av dem - men dette rettet hun fort opp igjen. Hun hadde det morsomt og hun var helt under kontroll. avsluttet med tre snurringer etterhverandre og en jackpott.

Dette gikk ikke så bra eller fikk frem lyd:

 • Sitt - løp i fra - kall inn i fart - sitt - og SÅ med på plass eller rundt - DA KOM LYDEN. Vi gikk tilbake til sitt i front - inn på plass med variasjon. Gikk bra. For å unngå å kødde for mye med innkallingen gikk jeg over til springmarsj inn i front og sitt og SÅ en av innsittene. DET fikk OGSÅ frem lyden. Hun sitter formelig på tærne - SÅ klar til å gjøre noe og så koker det når hun skal videre. Det positive var at når jeg sa ops ops på lyd - sluttet det hele og ingen belønning på lyd - og vi gjorde det opp igjen - så var det stille. Hun begynner å skjønne konsekvensene av lyd?

Helheten ble en knalltrening. Vi var på lag - vi hadde det moro - vi fikk til ting. Før jeg startet å trene satte jeg på stoppeklokka for å se hvor lang tid vi trente. Inkludert litt titting på huskelista var det 16 minutter. Da var Xmilla fremdeles på topp! 16 minutter opplevde jeg faktisk som en ganske lang trening - og så vellykka som den føltes!

Dag 17 - trening i garasjen til Eva sammen med Eva og Renate

Det var her det tok av for ei uke siden - skrik og hyl eller lang tids trening med minimalt med lyd. OK - vi prøver igjen. Xmilla har fått tur og mat. Hun er hund nr. 3 som skal trene og første av mine. Samme setting som sist - skiltene står ute og kjeglene står ute. Vi går IKKE bane - vi går bare PÅ banen. Prøver å starte slik jeg ville ha startet på en konkurranse. Ett skritt - belønn. Tre skirtt - belønn. fire skritt - holt - belønn. sideforflytninger og vendinger - belønn. Får ETT bjeff på vendingene - korrigeres - dette vil jeg ikke ha, Xmilla - belønner masse etterpå når hun er taus. Inn i front - sitt - sitter fint - men etter belønnign går hun ut av posisjon en gang. Sitt - dekk - kjempefint. Skal jobbe mer med sitt opp. Sitt-bli-innkalling i front - veldig bra! Sitt bli - løpe fra - bare jeg husker å bruke riktig hånd for å signalisere bli sitter hun som påle og kommer som et skudd og i fokus. Sitt - løpe rundt som en kenguru - sitter og får masse belønning. Mer enkle forflytninger - vendinger - inn mot vegg. Nøler litt inn mot vegg - hjelper henne. Løpe litt - hopper ikke når jeg løper - men har antydning dersom hånda går i lomma - jobber litt med det. Xmilla er med.

Xmilla går kort og gått KJEMPEBRA! Avslutter med litt sikk-sakk mellom beina - hjelper med godbiter. Da får Eva for seg å trene forstyrrelser med leike som Xmilal elsker. Hvilken leke sa Xmilla? Jobber fokusert hun! Får belønning for hver sidebytte. Er fornøyd med at jeg NESTEN klarer å holde hodet kaldt og holde fokus. Men ser på videoen at jeg går for lenge på plass etterpå før jeg belønner. Men da blir det jackpot - MANGE godbiter og ros og kos.

Hva har gått bra?

 • Nesten alt! STOR fremgang.
  Er mest fornøyd med lite lyd, stort fokus og ikke EN gang hun henger etter når vi starter å gå.

Hva skal jeg jobbe videre med?

 • Slik jeg har begynt - jobbe videre med grunnøvelsene. Korte økter. hyppige belønninger. Tydelige komandoer. Enkle krav. Rykke tilbake til start igjen ved neste trening.
 • Jobbe med sitt og bli - gå og løpe fra.

Video av siste del av treningen med uventede forstyrrelser: //youtu.be/n4CFovX8lg0 

Dag 18 - trent ute og fått frem lyd

Skal jeg finne ut hvorfor Xmilla skriker må jeg prøve litt forskjellig, mener jeg. Så i dag, første gang det er lyst nok til å trene ute etter jobb, lufter jeg først hundene godt før jeg stenger alle inne og starter å trene med Yksi. Legger ut den lille tøytunnelen og trenet på den. Roser masse og belønner med lek.

Så er det Xmillas tur. Tunnellen ser hun. Men hører fint etter på min kommando om på plass. Later som jeg gjør meg klar for å gå på en konkurranse. slik jeg TROR jeg gjør det - merk - tror..... Og DA kommer lyden! Xmilla er klar hun - veldig klar og glad.

Korrigerer - gjør helt andre ting enn det hun kanskje forventer. Plass - inntil - ett skritt - vending - belønner ofte - null toleranse for avvik. Er ikke negativ ved feil - unntatt ved lyd og at hun mister fokus. Det går fint. Litt pistring - men ikke lyd. Jobber meg mot tunnellen. xmilal er rolig og fin - så sender jeg og hun raser igjennom - tunnell er GØY. Belønner rolig med godbit. Jobber videre på samme måten - holder bra fokus - men jeg får lyd igjen på noen vendinger. Blir ikke akseptert. Roen senker seg - Xmilal går fokusert - jeg belønner hyppig og så sender jeg igjen. Denne gangen bare ros og så rett inn med Plass - og belønner når hun går fint inn og er klar til å jobbe videre. Belønner MYE! YESS Xmilla - sLIK vil jeg ha det!

Jobber så med innkalling i front - synes det går bedre - men jeg må ha veldig fokus på mine signaler. Gir jeg ingen tegn setter hun seg på plass eller sitten blir skeiv - Gir jeg for tidlig tegn setter hun seg for langt i fra meg + at jeg får for lang kommando.

Jobber videre med springmarsj - ja - jeg innrømmer - jeg har ikke hatt nok fokus på denne øvelsen tidligere fordi jeg vet vi sliter med den... Plass - vente et sekund og så løpe - Xmilla HOPPER i taket. Ups Xmilla - det er feil - vi prøver igjen. Hun fatter fort poenget - da ser jeg neste problem - når jeg roser for at hun er flink og tar i lomam etter belønningen - da SPRETTER hun i været igjen. SLIK kan vi jo ikke ha det, Xmilla. Ups-ups-ups... Se bare på midtbildet - DET er Xmilla under springmarsj på en konkurranse... Vi jobber og jobber og jobber - hånda mi går hit og dit og opp og ned - Xmilla er FLINK hun og gjør så godt hun kan. På slutten går det veldig bra, faktisk. IKKE er det lyd heller - så vi avslutter med masse pølsebiter på den siste vellykkede spring-marsjen.

Jobbe videre med:

 • Starte å trene etter at en annen hund har fått lekebelønning.
 • Vendinger.
 • Ro ved start selv om det er ting som Xmilla har lyst til på banen.
 • Springmarsj med ros og ulike bevegelser med mine hender.

Ting som gikk bra:

 • Startene - hang ingen ganger.
 • Superrask på tunnellen og ingen tyvstart.

 

Dag 19 - trening ute i 10 cm nysnø og ca. 0 grader

Vi har hatt to dager med treningstørke grunnet vær og ikke minst at jeg har feiret bursdagen min som seg hør og bør. Dager uten trening kan ikke regnes som treningsdager....

Endelig var det ikke speilholke ute og det var mulig å trene ute uten å risikere liv og lemmer. starta så fint midt på dagen i godt lys - men vi fikk ikke trent lenge før det raste inn med folk... Hadde fokus på grunnøvelsene og på at jeg skal være tydelig og at jeg ikke tillater noen form for utskeielse fra hennes side. Trente vendinger, ett skritt hit og dit, starter, vendinger osv. Fikk ETT bjeff etter at jeg hadde trent mange vendinger etterhverandre - dettet il tross for at hun fikk hyppig belønning. Korrigerte - og dette var det eneste bjeffet jeg fikk. det er bittelitt lav pistring, men jeg velger å IKKE korrigere den, men den må være LAV! Fikk frem en annen problemstilling, når jeg har springmarsj og roser henne, da anten hopper hun opp eller legger seg frem og ut. Må jobbes med!

Trente ny runde om kvelden. Snø og godt utelys gjorde det flott å trene. Faktisk kan jeg bruke det å se på skyggen for å vurdere hvor Xmilla er plassert i forhold til meg og om hun f.eks. dekker raskt. Kul

Trente igjen på grunnøvelsene og på vendinger, innkallinger, inn på plass venstre, inn på plass høyre, sitte i front, innkalling i front, dekk og gå rundt, sitt og gå rundt og så trente vi bittelitt sikk-sakk mellom beina da dette er en øvelse Xmilla virkelig pleier å skrike i. Hadde også der fokus på å hjelpe henne og belønne hyppig. Og vi hadde INGEN lyd Kul

Ting vi skal jobbe videre med:

 • Innkalling - variere med inn på plass og sitt i front. Jeg må ha TYDELIGE kommandoer og tydelig gi beskjed med tegn/kroppsspråk om det er sitt i front eller inn på plass venstre. Ellers ble hun usikker.
 • Sikk-sakk - gå videre på plass - og så rose henne uten at hun tar av.
 • Vendinger - IKKE lyd
 • Springsmarsj
 • Sikk-sakk - og gå videre uten å ta av.
 • IKKE hoppe i hånda, ikke legge seg ut/frem når jeg roser.

Ting som gikk bra:

 • Startene våre - han ikke en eneste gang i dag.
 • Dekkene - raske og nydelige. Også å gå rundt.
 • Stå under marsj - nydelig - også gå rundt.
 • Sitt-stå - vakker.
 • Hun skjønner veldig fort hva hun ikke har lov til - flink, du Xmilla. Du er en HERLIG hund å trene med!!!

Treningstips: Godt utelys og hvit snø gjorde at jeg kunne bruke skyggen for å se om Xmilla plasserte seg riktig, dekka raskt, sto der hun skulle stå UTEN å se på henne. nød lærer naken kvinne at spinne!

Dag 20: Innetrening i stua

Har hatt fokus på at det er null toleranse for hopping og piping og det å miste fokus. Har belønna med pølser. Mange og hyppige belønninger. MYE gikk bra. Fikk litt lyd - ikke mye - når hun måtte repetere mange vendinger etterhverandre - korrigerte og hun var stille.

Jobba 70% med på plass - holter - vendinger.


Ting vi skal jobbe videre med:
 • Ros betyr IKKE at du skal hoppe opp - gikk veldig bra!
 • Dekk under marsj - belønna superkjapp dekk - har en tendens til å reise seg før kommando etter belønning - NEI Xmilla - kun på kommando. Ligger da veldig rolig og fint.
 • Stå under marsj - ikke 100% sikker på den - hjelper litt - STÅ Xmilla - STÅ - stå-stå.
 • Gå rundt - IKKE bevege seg før kommando selv om hun får belønning.
 • Gå og inn i front med sitt - IKKE hoppe frem Xmilla - rooooolig - sitt - sitt - IKKE tenke selv hva som kommer - SITT - gjør det jeg sier. Jobbe med å få henne til å sitte nærmere meg. Se på mine kommandoer.

Dag 21: Innetrening i stua

Har fokus på at jeg skal være enkel og klar i mine kommanderinger og tegn, og korrigerer alle små feil og antydning til lyd. Roser ofte og med hjertet og med hyppige godbiter.

Ting vi skal jobbe videre med er:

 • Innkalling - sitt i front. Er litt usikker på den når jeg prøver å gi korte kommandoer.
 • Dekk. JEG bestemmer når du skal gå ut av den - ikke DU.
 • Når du sitter i front - ikkje tenk SELV hvor du skal. Se og hør på meg - så skal det går deg vel her i landet.
 • Følg med - ikke tenk SELV hva som kommer.

Det som var veldig positivt:

 • VELDIG kultivert på å ta godbitene.
 • Nesten ikke lyd - bare EN gang sa jeg i fra.
 • VELDIG rask dekk (jeg hjelper med håndtegn - høyre hånd - siden jeg lurer på om Xmilla begynner å høre dårligere.

Jeg har belønna mange halvveis momenter som første skritt, midt i en vending, med en gang hun klaska i dekk osv. Har fokus på at hun IKKE får gå ut av øvelsen selv selv om jeg belønner. Jeg TROR noen av problemene våre ligger her...

Status - Xmilla skriker igjen på trening

Spørsmål: HVORFOR skriker Xmilla?

Er hun: Ivrig - høy - frustrert - vil ha belønningen - usikker på hva som forventes av henne - eller? Er det JEG som gjør at hun skriker fordi jeg blir: stressa, frustrert, ivrig, har for stor fokus på øvelsene, skiltene, de rundt meg osv....

Xmilla blir 8 år i september, men jeg mener at det aldri er for sent å lære en hund nye ting. I 21 dager skal jeg gå for ETT treningsopplegg - og i denne perioden skal jeg skrive treningsdagbok for å selv lettere se hva som skjer og for å kunne få hjelp av andre.

På treningen når hun startet å skrike igjen så hadde jeg ikke tid til å "gå henne ned" og vi trente i en garasje med oppsatt klasse 2 bane - fire skilt og tre tilskuere. Jeg prøvde med utlagt belønning lek + godbiter. Det har fungert fint den siste måneden. Men det var tydelig at det IKKE fungerte her!

Championatintervju

Har du konkurrert lenge i rally?
Vi debuterte på et dobbeltstevne februar 2013. Det hele startet med et nyttårsforsett der jeg hadde som mål å prøve meg på minst EN ny hundesport i året 2013. Siden rallylydighet ble en offisiell sport fra januar dette året, var det et naturlig valg. Tidligere trente Xmilla og jeg lydighet og hadde startet i klasse 3. Xmilla er en hund med stor motor som lett kan få lyd og bli litt "elektrisk" når hun er ivrig. Dette trekkes man hardt for i lydighet. Vi gikk derfor over til rally der det kun trekkes for lyd i eliteklasse. Fra nyttår til februar er det kort tid, men vi debuterte lørdagen med 1. pr. og 177 poeng. De fleste poengtrekkene fikk vi grunnet stram line, rett og slett fordi jeg holdt båndet for kort. Dagen ble det bedre med 195 poeng og direkte opprykk.

Siden jeg hadde en god fri ved foten på Xmilla fra før, var det bare 1,5 ny øvelse hun måtte lære seg for å kunne debutere i klasse 1 og et par øvelser til før hun kunne debutere i klasse 2. Vi startet i klasse 2 på et dobbeltstevne i juni samme år og reiste hjem med 2 x 1. premie og ett direkte opprykk. I løpet av fire måneder og to helger/fire stevner var vi i klasse 3. 

Gikk du på kurs for å lære rally?
Nei, det fantes ikke slike kurs her da. Jeg leste regelverket så godt som jeg kunne og så så jeg på videoer som lå på youtube. Jeg spurte og grov jeg alt jeg kunne (pluss litt til) om alt jeg lurte på, til rallydommere og instruktører. Jeg la jeg ut treningsvideoer på youtube og fikk konstruktive tilbakemeldinger på disse. Å legge ut treningsvideoer var utrolig nyttig!!! Anbefales!

Senere gikk jeg ett rallykurs og ikke minst så fikk jeg flere i nærområdet med meg å trene. Sammen hjelper vi hverandre mye ved å se på treningene og komme med konstruktiv kritikk. Få avdelinger har vel så mange aktive rallyspaniels som akkurat Sogn og Fjordane nå?

Hvor mye vanskeligere er klasse 3 enn klasse 2?
Overgangen fra klasse 2 til 3 er STOR. For det første har man bare en mulighet til å rette feil i klasse 3 og det kommer inn mange nye øvelser, bl.a. rygging. Nå skiller også lydighet og rally virkelig lag, slik at en godt lydighetstrent hund får mange nye ting som må læres. Xmilla og jeg trene hele høsten og vinteren, men jeg følte ikke vi var helt startklare og det var i tillegg lang vei til nærmeste stevne. På bursdagen min i januar fikk jeg en fantastisk gave som endret alle mine planer. Jeg fikk sjåfør, overnatting og start på et stevne på Hadeland i februar!!! Jeg var altså påmeldt klasse 3 uten at jeg visste det... En slik gave MÅ man jo bare bli oppildnet av så her skulle det trenes! Og trening gav resultater. 200 poeng av 200 oppnåelige, klassevinner og direkte opprykk til eliteklasse på første forsøk! DET var bursdagsgaven sin, det!

Er rallychampionatet et lett championat?
I forhold til lydighet, så vil jeg svare et klart ja. I forhold til f.eks. blodspor så vil jeg svare et klart nei. Det kan man også selv se ved å se på hvor mange champions det blir hvert år innen de ulike grenene. Jeg har selv ført frem flere viltsporchampions og en hund med opprykk til eliteklasse lydighet, så jeg vet litt om hvilken treningsinnsats som ligger bak disse championatene. Rally er litt "enklere" fordi det er ikke så stivt og ikke så "alvorlig". Det at det er lov med dobbeltkommandoer noe som gjør at man som fører mye lettere kan hjelpe hunden gjennom banen og det uten at det gir trekk. Og for meg var det med lyd viktig. Jeg mister maksimalt tre poeng for lyd selv om Xmilla synger høylytt i sin glede over å få jobbe.

Men LETT er det ikke å bli champion! Det er 0 feilmargin i eliteklasse. Siden banen er ukjent og øvelsene er mange, er det fort gjort å diske og diskeprosenten i eliteklasse er høy, kanskje så høy som 70-80% i snitt. Xmilla og jeg har hatt 13 starter i eliteklasse til nå og vi har disket 7 ganger. Jeg har stoppet i banen der jeg ikke har lov å stoppe, Xmilla har snudd seg på stå under marsj og gå rundt, hun har stått på dekk under marsj osv. Så har vi klart 2 x 2. premie og 1 x 3. premie med MYE trekk på dobbeltkommandoer - altså en NY kommando på en øvelse eller et langt håndtegn. 

Hvor mange hunder har oppnådd NRL CH tittelen?
I 2013 kom de første fire, året etter var tallet 16. Det er mange ulike raser fra bordercollie til terrier, fra labrador til dalmatiner. Xmilla er første av rasen engelsk springer spaniel, men vi har en welsh springer som klarte tittelen i fjor og vi har flere andre spaniels som konkurrerer i elite nå, så vi får fler!

Hvor ofte trener du?
Noen dager 20 minutter, andre dager 1 minutt eller ingen ting. Jeg har i snitt kanskje 5 minutters trening hver dag. Kvalitet er viktigere enn kvantitet mener jeg. Jeg prøver å ha en plan over treninga der jeg deler de ulike øvelsene opp i moment. Først når hvert moment sitter, settes de sammen til øvelser. En eller to dager trener jeg på klubbens område og får da mye hjelp av andre. De andre dagene trener jeg i tunet, på kjøkkenet, utenfor kjøpesenteret eller andre steder med forstyrrelser. 

Hva har vært den største utfordringen på veien mot championatet?
Xmillas iver, fart, hopping, glede og ikke minst LYD har ført til at hun ikke gjør øvelsene slik som hun burde. Jeg har forsøkt å trene bort lyden, men det første til at vi ble litt ulykkelige begge to i en periode.

OG så har jeg som fører lett blitt stressa i ringen og har ikke klart å føre henne som jeg burde. I tillegg har min sykdom, Morbus Meniere ført til at jeg har blitt svimmel i ringen og blitt ekstra stressa av den grunn. En gang hadde jeg også virkelig store problemer med å huske banen. På samme stevne var det veldig trangt, flere skilt stod plassert i ringbånd eller mot vegg og vi startet det hele med å ligge honnør (= ca. 3 min. sitt eller ligg mens den andre hunden går sin bane). Da var jeg så stressa, svimmel, kvalm og hadde en så lite trivelig opplevelse at jeg virkelig lurte på om dette var noe for meg! Men da våkner kamplysta - "Den som gir seg er en dritt!" Vi trener videre og melder på nye stevner. Heldigvis var neste stevne kjempefint lagt opp med logiske baner slik at de var mulige å huske også for slike halvsenile kjerringer som meg. Så da ble det moro igjen.

Samla sett så kan vi bli ganske så kaotiske i ringen, Xmilla og jeg.... Men du verden så moro vi har det sammen. Hun bare ELSKER å trene rally! Desto mer utfordrende banen er desto mer koser hun seg. Selv drømmer jeg om å gå for en døv dommer som setter logiske baner UTEN spiral og for mange slalomer... Og så drømmer jeg om muligheten til å få trene inne i en hall om vinteren. Man kan jo håpe?

Tips til andre som vil starte med rally?
Les regelverket opp og ned i mente, pugg skilt, gå på kurs for dyktige instruktører og se på videoer på youtube. Gå gjerne et kurs i konkurranselydighet, for innlæringsprinsippene er identiske. Ha fokus på en god fri ved foten, sitt og dekk og ikke minst på glede og samarbeid. Ikke vær redd for å spørre. Ikke vær redd for å vise til andre hva du sliter med. Du MÅ ha konstruktiv kritikk og utfordringer for å komme videre. Husk også at hunden må synes det er morsomt for at det skal bli bra og se bra ut. Det hjelper ikke hva DU vil dersom du ikke får hunden til å vilel det samme som deg. Tren også på at andre ser på og på steder med forstyrrelser. Når du føler at øvelsene sitter slik noenlunde melder du deg på stevne. Du lærer MYE av å starte og det er den samme hunden du reiser hjem med, som du kam med, uansett resultat!