Aya i front med 5 av hennes 6 søsken. Her er de ca. 7 uker gamle.

Jeg vet hvor mye som kan gå galt

Under drektighet - under fødsel - før valpene er leveringsklare.

Størst er faren før valpene er født og den første uka etterpå. Men selv etter den tid kan problemer oppstå. Så tro meg - jeg er MINST like spent som det dere er!

Valper kan ikke bestilles når det gjelder antall, kjønn, farge og egenskaper
Sannsynlighet er en ting, men realiteten er ofte noe helt annen. Slik i gjennomsnitt så fødes det omtrent like mange hannhunder som det fødes tisper. Men det kan godt komme BARE hannhunder i et kull - eller BARE tisper. Slik statistisk så skal 3/4 i dette kullet bli svart/hvite, mens 1/4 av valpene skal bli brun/hvite. Da aya ble født i et kull på 7 valper så skulle jeg få 50-50 - men det ble 6 svart/hvite og 1 brun/hvit. vi kunne like godt få 1 svart/hvit og 6 brun/hvite.

Jeg kunne godt tenke meg en brun/hvit datter etter Qandis. Det kom 5 svart/hvite... Jeg ble ikke lei meg av den grunn, egentlig litt glad - for da slapp jeg (nesten) å henge meg opp i farge når jeg skulle velge. Fargen er noe av det minst viktige på en hund etter at hunden har kommet i hus, men av en eller annen grunn så er farge noe av det mest viktige for valpekjøperne. Det mest viktige for et lykkelig og langt liv sammen med en hund er god helse og godt gemytt, og at hunden har egenskaper som jeg (du) ønsker.

Akkurat nå aner jeg ikke hvor mange valper Aya bærer, jeg aner ikke om fødselen går bra, jeg aner ikke om valpene er friske og fine, jeg aner ikke hvor mange hanner og hvor mange tisper det er og jeg aner ikke hvilken farge de har. Egentlig vet jeg veldig lite om det meste. Kul

Jeg skjønner at du gjerne vil ha et svar

Men det er ikke mulig å gi deg det svaret nå. Å kjøpe valp er ikke like enkelt som å kjøpe ny bil. Da kan man velge egenskaper og farge og motorstørrelse alt hva hjertet kan begjære.

Når man skal kjøpe hund må man først vente å se hva som kommer...
Først DA kan man begynne å se på ønskene til valpekjøperne.

Hvor viktig er eksteriøret?

Diskvalifiserende feil som bittfeil og testikkelmangel dukker av og til opp. Bank i bordet - jeg har ennå ikke oppdrettet en springer med testikkelmangel og ikke noen med underbitt. Men jeg har oppdrettet en valp med bittfeil som liten som har vokste seg helt riktig og jeg har oppdrettet noen få med overbitt eller feilplasserte hjørnetenner. Jeg snakker da ikke om hjørnetenner som på valper ofte går litt opp i gummen, men om hjørnetenner som er mer ute av kurs. Så har jeg oppdrettet et par hannhunder med sen testikkelnedgang som ikke har hatt testiklene på plass ved levering. Men en gang er den første for alt! Så kan hundene vokse seg for store - og for små, for grove og for spe, de kan få mye pels eller lite pels, mørke øyne eller lyse øyne, rett hale eller buet hale. Ingen hunder er feilfrie - selv ikke utstillingschampions.

Hvor viktig er bruksegenskaper?

Disse er vanskeligere å se enn eksteriør, men man kan ofte danne seg et lite bilde av hvordan valpen oppfører seg i flokken og alene. Ved 7 ukers alder har jeg også en valpetest. Da testes selvstendighet, trygghet med mennesker, viljen til å løpe etter ting for å undersøke og apportere. Lydreaksjon. Lekelyst/kamplyst/drakamp med leke/fille. Det som er en super valp i en valpekjøpers hender kan være ALT for mye hund eller for pinglete hund i en annen. Hvilken bruk hunden skal brukes til er viktig. det samme er tidligere hundeerfaring. Er det små barn i familien eller skal valpen leve sammen i mer roligere omgivelser. Spørsmålene er MANGE. Fasiten har man om noen år...

De første tre ukene er det besøksforbud

Da skal mor og valper ha fred og ro. Valper er født døve og blinde. Først etter ca. 14 dager åpner de øynene og begynner å høre. Hovedfokus disse tre første ukene er amming! Med mindre det oppstår komplikasjoner under fødsel, eller med tispe/valper etter fødsel, så er dette ofte en veldig rolig tid for oppdretter der tispa står for alt arbeidet med valpene.

3-5 uker

Nå kan valpekjøpere komme på besøk - men tiden valpene er våkne er svært kort og valpene er ikke spesielt kontaktsøkende før nærmere uke 5. Det er rett og slett svært lite å se på! De ser dårlig. De hører dårlig. De går dårlig. De fleste blir nok skuffet første gang de ser 3 uker gamle valper fordi det er vanskelig å få kontakt ennå.

I disse to ukene skal valpene lære seg å spise fast føde, de skal lære seg å fokusere blikke, høre hvor lyd kommer i fra og ikke minst så skal de lære seg å ha kontakt med søsken, mor og mennesker. Pregingen starter.

5-8 uker

Det er nå moroa starter for dere valpekjøpere! Og arbeidet for oss oppdrettere... Nå skal det miljøtrenes og sosialiseres for fullt. Nå tar valpene ordentlig kontakt, de biter, de leker og de løper. Og de bæsjer og tisser - MYE og ofte...

Fremdeles sover de mye, men tiden de er aktive blir lengre og lengre. Det er først nå man begynner å se valpens særtrekk både når det gjelder eksteriør, mentalitet og bruksegenskaper.