Ei uke gamle Golddigger viser frem sine vakre tan-tegninger.

Uke 1: Spise - sove -spise - sove...

Valpene har fått stamtavlenavn

Det er ikke vanlig at jeg setter navn på dem så tidlig - men hvorfor ikke prøve noe nytt?

De svarte heter noe med Gun...., de brune noe med Gold.

Gunfighter - svart hann - førstemann født og var en virkelig fighter!

Gunpowder - svart/hvit/tan hann - sistemann født og er ganske så mørk og med matvett.

Golddigger - brun/hvit/tan hann - har ganske mye brunt på kropp og hode.

Goldfinger - brun/hvit hann - bred hvit krage, spesielt på høyre side og store flekker på kroppen. Har det bredeste blesset av de to brun/hvite hannene.

Goldrush - brun/hvit hann - veldig lik Goldfinger i tegningene. Har smalere bless, det smaleste av de tre lysest tegnede brun/hvite  og ikke så hvit krage.

Good as Gold - brun/hvit tispe - veldig lik Goldfinger i tegningene hun også. Prikk i nakken. Bred hvit krage venstre side. Har det bredeste blesset av tre de lyst tegnede brun/hvite.

Golden Goal - brunhvit tispe - veldig lik Golddigger i tegningene men har bredere krage på venstre side og er uten tan. Uten hvitt bless og med bare bittelitt hvitt på snuten. Både Goldfinger og Golden Goal er noe mindre enn de andre foreløpig - merk - foreløpig...

Valpene er 6 dager gamle

Valpene ble født 6. mars

Fem hanner, tre brun/hvite der en er tan og to er svart/hvite der en er tan. Og to tisper som begge er brun/hvite.  liten jeg også! Det bare viser hvor vanskelig det er å "bestille" kjønn og farge. Slik statistisk skulle det blitt 50/50 tisper og hanner - jeg fikk 6 + 2 og i forrige kullet 5 + 2 - så Aya KAN visst dette med å lage hanner! Kul Jammen bra gutta i forrige kullet virker til å være noen trivelige gutter! Så skulle det slik statistisk blitt 6 svarte og 2 brune - det ble omvendt. Ikke forventet jeg tan - men der fikk vi egentlig tre. En av hver farge. Alle valpene har bra fødselsvekter fra 280 gram til 380 gram. Så nå får vi bare håpe på at de 7 fine valpene vi har fått vokser opp som friske, trivelige, flinke og vakre små springere!

Link til valpebilder - oppdaget at programmet nektet meg å lime inn linken slik at dere kunne trykke og få opp fotoalbumet... I steden for må dere kopier denne linken og lime den inn i nettleseren:
//www.facebook.com/media/set/?set=a.947122935298229.1073741886.100000015938059&type=1&l=c98a92511a

 

Uke 1 - Den "farligste" uka

Dag 7 - valpen er ei uke gamle 13. mars
Dagen blir feiret med kloklipp, veiing og fotografering. Bruker en liten neglesaks for små dyr. Valpene har ikke sans for å bli holdt fast, men alle klørne på frambeina blir klippet slik at Aya ikke blir sår av de skarpe valpeklørne. Valpene veier fra 650 til 450 gram. Størst er Gunpowder. Han vet å ta for seg i matfatet. 50 gram etter kommer Goldfinger og Good by Heart. 50 gram ned kommer Gundfighter. På 480 gram Goldrush og Golddigger og minst er tispa Golden Goal med 450 gram. Det er kamp i matfatet nå, så jeg skal hjelpe de minst litt slik at de ikke alltid får den minste spenen.

En tommelfingerregel sier at valpene bør doble fødselsvekta si i løpet av uke to. Alle valpene ligger godt an til å klare det!

Dag 6: 12. mars
Lite nytt å fortelle. Jeg er to runder på jobb med en lang pause midt i. GOD med fleksitid, jobb i nærheten og en fleksibel jobb! Været er strålende og Aya får være litt i hagen. Nyter pelsstell på bordet i hagen. Men det er ikke lenge før hun skynder seg inn igjen til valpene! Aya får nå fire store måltider for dagen og maten glir ned!

Dag 5 - 11 mars:
No news is good news! Valpene stortrives og vokser. aya spiser som en hest. Hun begynner å komme ned nå og spiser maten sin utenfor kassa. Nå får hun nesten så mye mat som hun vil - nesten. Hun har vært ut i hagen et par turer i det fine været. En liten to minutters joggetur i hagen gjør nok godt på kropp og sjel - men så er det å skynde seg opp til valpene igjen.

Prøver å lære meg forskjeller på valpene - det er de tre lysere brune jeg sliter med - gutta Goldfinger og Goldrush og tispa Good as Gold. De er veldig vanskelige å skille frahverandre. De to svarte er lett å kjenne igjen, samme er den mrøkeste tispa Golden Gold og den mørkeste av de brune hannene som også er tan, Golddigger. Men å bruke halsbånd eller snorer rundt halsen er uaktuelt. Jeg er livredd at de skal sette en labb fast!

Så oppdaget jeg at linken til bilder på framsida er feil. Prøver å rette på den nå.

Dag 4 - 10 mars:
Har sovet en HEL natt - deilig... sover med valpene ennå - men i natt har alt vært rolig. Ayas temp er 38,6, jurene er fine, ingen dårlig mage. ENESTE problemet jeg har er at hun hopper over barnegrinda i trappa som hindrer de andre hundene å gå opp i 2. etasje - og får da ikke til å hoppe tilbake igjen. Det er ikke lurt når hundene er alene. Løsningen er å gi henne hele huset og sette de andre hundene i hundehuset når jeg begynner å jobbe igjen. I dag var jeg 2 timer på jobb - greit å ha noe å gå på slik at jeg kan stikke hjem en time på dagtid senere! Sjekka vekta på noen av valpene - de har lagt på seg 120 gram de fire første dagene...

Dag 3 - 9. mars:
Alt rolig. Temp 38.6. Mye melk og de bakerste spenene er ikke så harde lenger, spesielt ikke den ene. Og nå finner jeg valper som ligger på dem uten min innvirkning. aya går nå frivillig ut av kassa på do. Har vasket henne en gang til bak slik at det ikke kaker seg i behenget bak og på halen. Laila og jeg har startet å kontakte valpekjøpere for å fordele valper. Vi har for lite tisper - spesielt svarte tisper, men som sagt tidligere så er faktisk fargen det minst viktige på en hund, så det bekymrer meg ikke... Valpene vokser så jeg ser det nesten fra time til time.

Har bytta teppe i valpekassa dag og vasket Aya bak igjen. Svart utflod klisterr seg i pelsen... Så jeg jeg fått tatt de første bildene av en og en valp og gitt dem navn :-) e svarte blir hetende noe på Gun og de brune noe på/med Golden.

Dag 2 - 8 mars:
Vi har sovet nesten hele natta både Aya og jeg. Bare hjulpet henne en gang da en valp havnet bak ryggen hennes slik at hun slapp å ordne opp selv. Aya er utrolig rolig med valpene. Til og med Sjur kommenterer det. I dag tidlig gikk hun for første gang frivillig ut av kassa da vi laget frokost før hun hadde fått mat. Så da ble det en rask dotur og frokost servert ved siden av kassa - i hvert fall halve - for mer hadde hun ikke tid til. Så resten ble servert i kassa. I dag begynte hun å få litt tørrfôr sammen med havrevellingen. Bruker starter. Har brukt litt tid på å få en valp til å ta den ene av de to bakerste pattene som var litt hard. Utrolig hvor mye vilje det er til å IKKE gjøre det jeg ville. Men til slutt fant en ut at hei - det er jo masse mat her!

Temp 39.2 Ingen av valpene gikk ned i vekt etter fødselen. Sjekker ikke ofte men tar en liten stikkprøve av de som ser minst ut. Tvert om så begynner de å legge på seg. Flink mamma!
Temp kveld 39.4.

Dag 1 - 7. mars:
Aya har sovet rolig. Tar gjerne mot mat og drikke på senga. Får litt tykk havrevelling kokt på vann tilsatt litt energirik boksemat for å ha smak. Så får hun zoolac for å holde orden på magen. Aya er vant å spise rått så jeg forventer ikke diare etter at hun har spist en del morkaker, men det er bedre før var enn etter snar! Hun får også en pose fortiflora over maten. Det hjelper også å stabilisere magen. Diare vil man IKKE ha! Aya har IKK tenkt å forlate valpekassa, men man MÅ ut på do når det har gått over et halvt døgn siden sist. Jeg klarer å lokke henne ut av kassa midt på dagen, men må sette på henne bånd for å få henne ned trappa og ut. Men når hun først var ute var det deilig! Fort opp igjen i kassa ogl itt hjelp for å være sikker på at hun ikke ligger på noen. Kassa har beskyttelseskant som er fin til å hvile hodet på og som hindrer valper bak Ayas rygg å bli presset flate.

Aya sover som en stein når hun ikke har vaskerunden. Valpene drikker så jeg hører det "gonker" når de svelger - gonk-gonk-gonk. Litt "knirkelyder" og av og til noen hyl fra en som er misfornøyd. Passe på at alle valpene suger og at alle spenene blir tømt. De to bakerste er de verste å få i gang. Men valpene tar etterhvert dem også.

Sjekke tempen på Aya. 39.2. Helt normalt. Etter en litt slitsom fødsel kan det bli livmorbetennelse, så jeg sjekker den morgen og kveld.

Sjekke alle valpene. Se etter feil og mangler. ALLE ser perfekte ut! Alle suger med godt vakum. Ingen sporer. Ingen haleknekker.  Smiler stort

Temperatur kveld - 39.0. Aya er rolig og fin, men vil ha henne ut på en liten lufting og gi litt mer mat før vi legger oss. Aya måtte LØFTES ut av kassa - hadde ikke behov for å gå ut hun, mente hun.... Løfte ut og sette på bånd. glad jeg bare har noen og tjue kilo som skal løftes. Vel ute som var det VELDIG godt å gjøre ordentlig i fra seg - men det var ikke mange minuttene hun kunne være ute før Aya mått rett tilbake til kassa. Spiser liggende/ammende. Har jobba litt med å få valpene til å ta de to bakerste spenene - når man NESTEN har gitt opp så går det... Jammen er det vilje og styrke i disse små kroppene! KulHjerte

Alle 7 samlet på ett brett dag 1 når mamma har vært ute på en rask tissetur.

Jeg brukte mobilen for å huske hvilke valper som ble født når...

Fødsel

Er litt usikker på når vannet gikk, muligens i 10 tida når vi var ute, men ble usikker. Følger med Aya hele tiden nå. Første pressrie 12.05. Ny melding til veterinæren - for fra nå av bør ting skje rimelig fort. Alt jeg ser noteres sammen med klokkeslett. Greit å ha dersom det blir komplikasjoner. NÅR gikk vannet? NÅR startet hun med kraftige rier? NÅR kom forrige valp? Faresignaler er en halvtime med sterke rier eller to timer fra vannet går...

Aya blir mer og mer husterisk (jeg også) men jeg prøver å ikke vise det. Førstemann bare VIL ikke ut..... Hun løper litt hit og ditt, presser, graver, jobber. Veterinær står klar for hjelp. Men til slutt får vi lirket og lurt han ut. Hodet først men ingen bakbein.

12.40 Svart/hvit hannhund, ganske lys. 325 gram. Ingen morkake. Han blir født i sofaen for Aya får bestemme helt selv hvor hun vil være... Det viktigste er å få den ut. Er ganske så lillablå når den kommer, men suger med en gang.

12.57 Brun/hvit tispe, ganske lys, 350 gram. Ikke morkake. Plopper bare ut. Navlestrenger brister litt kort innpå magen så hun blør litt. Setter på en kateterklemme noen minutter.
Suger godt med en gang.

Aya er sliten og sovner. Sover til 13.50.

13.50 Nye veer. Ny brun hann født 8 minutter etterpå. Ganske mørk. 280 gram. Ingen morkake... Suger med en gang.

14.14 Nye veer. Kommer ei morkake.

14.20 Brun tispe. Ganske mørk. 300 gram. Ingen morkake.

Aya sovner igjen. Vil la henne sove en time og så ta henne ut. Men Aya har styr på dett selv, hun. Våkner 15.13 og vil ut. Drikker og spiser litt. Får havrevelling tilsatt superboksemat og kalk og druesukker. Får umiddelbart nye veer.

15.20 Brun/hvit/tan hannhund. Ganske mørk. 340 gram. Suger med en gang. Aya spiser litt til.

16.06 Nye veer og det kommer ei morkake.

16.27 Brun/hvit hann født bak fram. Ganske lys. 320 gram. Ingen morkake. Suger med en gang.

Aya sovner igjen.

18.03 Nye veer. 1 morkake.
18.12 Vannet går på ny valp.

18.30 Brun/hvit/tan valp født. Stor og fin men helt livløs og hvit på potene. Klarer ikke å få liv i den.... Kommer med morkaka. Trist. Det er flere valper igjen så jeg blir litt svett. Aya er sliten og jeg er vel ganske trøtt jeg også...

Får hjelp av dyrlegen. 19.00 får Aya oxytosin, kalsium og glukose.

19.15 Svart/hvit/tan hann født. Ganske mørk. 380 gram. Vi sliter med å få den ut da også denne virker til å komme med frambeina bakover. virker helt livløs når den kommer, men etter litt intens gnikking skriker den etter luft. PUH! Jeg jubler når den skriker, dyrlegen som er her synes ikke det er rart den skriker slik som jeg masserer den. Man sitter ikke passiv og ser på at valpen dør, mener jeg. Da er det litt kraftig massasje som skal til, eller som uner - et dask i rompa... Men det tar noen minutter før han kvikner til og begynner å suge.

ER Aya tom? Opp på gulvet og kjenne etter. Hm... Vi er nesten sikre på at hun er tom. Mens vi kjenner kommer ei morkake til. Så bånd på Aya og ned å dusje. Få av litt av gørret før hun får legeg seg i kassa og bare hvile og amme. Bruker litt optima hudvask og vasker fort og tørker fort. Det står om liv å komme tilbake til valpene! Får ei stor skål med havevelling kokt på vann tilsatt litt boksemat. Smaker fortreffelig!

Aya får en ny dose oxytosin for å få ut siste morkakene og i tilfelle det er en valp til. Ingen reaksjon. Jeg sover halvvåken med hodet oppi valepkassa - men Aya er roen selv. Kommer minst ei morkake til i løpet av natta. Trenger knapt å hjelpe Aya og valpene med noen ting. Passer på at de starter å suge også på de to bakerste spenene. Sjekker at temperaturen i rommet er like over 20 grader - og så slapper vi begge to av, Aya og jeg.

Oppblokking

Temperaturen var på sitt laveste om morgenen 5, mars, 37.4, så gjett om jeg satt på nåler den dagen på jobb - selv om Sjur var hjemme og så etter henne. Hun spiste frokost, men ville ikke ha mat midt på dagen. Så jeg kjørte hjem og sjekket tempen da. 37,5. Men Aya var tydelig annerledes. Fikk i henne litt vom og hundemat og reiste på jobb igjen. Gisle overtok "vaktskifte" da han kom hjem og Sjur reiste på jobb og snart var også jeg hjemme. Nå var det ikke snakk om vanlig mat - men litt ekstra godt fra handa gikk. Temperaturen gikk ned i 72,2. Så 36.6.

Valperommet fikk siste tingene på plass, veterinær ble kontaktet om at oppblokking var på gang, bilen fikk en siste sjekk - å kjøre til veterinæren med ei tispe er ikke så vanskelig - men når man skal kjøre hjem igjen med et kull valper, bør man ha en løsning for hvordan! Og så begynte den lange ventinga. Fikk sover for det meste med Aya ved siden av meg. Alle lufteturene ble gjort i bånd, for nå skulle det graves under verandaen og der kunne hun godt tenke seg å være under hele fødselen.... Sove - pese - grave - ut - sove - pese - grave - slik gikk nå natta!

Neste morgen var tempen fremdeles 37.6 og Aya ble mer og mer urolig i slimet mer.
Hit og dit - opp og ned - grave - utrolig hvilke krefter som finnes i en gravende/fødende hund! fikk henne til å spise litt. Rekreasjonsfôr for hund, supervelsmakende boksemat.