Fra venstre skarp saks, tynnesaks, den tette kammen Spratt 73, en grov kam, en karde og Millers klotang.

Utstyr for pelsstell

En springer MÅ kammes regelmessig. Hvor ofte avhenger av mengden pels og pelskvalitet, om den går i gress som slipper frø, røsslyng, granbar eller kram snø. En gang i uka bør du kamme gjennom hunden. Noe oftere når den er i full røyting. En full kamming tar 5 til 10 minutter. Har du ikke tid til dette, har du ikke tid til å ha hund...

En springer MÅ i tillegg klippes. Jeg klipper poter og hals/ører ca. hver tredje uke. Da har jeg en hund som alltid ser velstelt ut og da får jeg poter som ikke drar inn mye sand og møkk. Med bittelitt trening tar dette maks en halvtime.

Slik av og til bruker jeg mer tid på pelsstellet. Ofte er dette samtidig med at hunden røyter eller når jeg skal stille ut eller starte på prøve. Jeg ønsker å ha velstelte hunder som er gode representanter for rasen og som jeg ikke skjemmes over. Mer om hvordan du klipper/grer kommer senere og du får også med deg et hefte som viser pelsstell.

Du får med deg karden på bildet. Den er fin til å fjerne rusk og rask fra det vakre behenget (de lange hårene på ører, i bryst og på bein) som hunden får når den blir eldre.

Millers klotang er den klotanga jeg har best erfaring med. Den får du tilbud om å kjøpe av meg til sterkt redusert pris. Klippe klør gjør vi nå hver uke. Tar man LITT og OFTE får hunden aldri lange klør.

Resten av utstyret må du kjøpe. Jeg anbefaler hundihuset som du finner på facebook og på finn.

Når det gjelder sakser så er det en jungen der ute!!! Det finnes mange prisklasser og mange meninger. Det er lurt å bruke litt penger på gode sakser, men passe på å ikke klippe skitten pels eller andre ting enn hår. Da holder saksene lenge. Å klippe med dårlige sakser er tortur for både hund og eier!

Jeg selv witte roseline sakser fra Solingen. 
Til potene bruker jeg en liten spiss saks, RL 82050. 50 står for lengden som er 5 tommer. Jeg fant ikke akkurat denen saksa på nettet, men en makan saks som er en tomme lenger, RL 82060 koster kr. 590.

Til all annen klipping bruker jeg en tynnesaks eller en effileringssaks som har saksblad på ene siden og sakskam på den andre. Dette gir en myk og naturlig klipp. Den saksa jeg har nå heter RL 82193 og koster kr. 750.

Den tette stålkammen Spratt 73 er et MUST for alle spanieleiere (og andre). Det er den kammen som holder ryggpelsen blank og ullfri og behenget tynt og ullfritt. Den kosrter kr. 125. Når du først bestiller kan det også være lurt å ta med den anelse grovere kammen spratt 72.

Når hunden er voksen trenger du i tillegg en grov kam. Jeg bruker en puddelkam.

For å gjøre klippejobben raskere er det en god investering å kjøpe en elektrisk klippemaskin. Mitt råd er at du kjøper en sterk nok modell med en gang. Du får en god klippemaskin med ett skjer til kr. 1.500. Maskina brukes til å klippe pelsen rundt øregang, på ører, og ned hals. Jeg bruker skjær 10 der, men bruker skjær 15 dersom jeg klipper inni selve potene f.eks. når det er mye is og snø og isklumper i potene.

Hva får du med valpen?

I tillegg til kjøpekontrakt og veterinærattest, sender jeg også med valpen litt småtteri:

 • Valpetips i et hefte og et hefte om pelsstell
 • En god karde og liste over pelsstellutstyr som du bør ha
 • Gratis klipping første året, alternativt en klipp inkludert opplæring noe senere dersom det er lang vei mellom meg og valpekjøper.
 • Gratis klipp før utstillinger og større stevner dersom hunden er velstelt og flokefri og vi har gjort avtale god tid i forveien.
 • 3 kg av den maten som valpen spiser (purina pro-plan puppy laks) + fôringstips
 • Valpehalsbånd og to meter langt valpekobbel
 • Et koseteppe med mammalukt
 • Litt å tygge på
 • Litt å leke med
 • Valpepakke fra Canider med leke, klikker +++
 • Hjelp til trening av lydighet, søk, spor, apport osv. ved at dere stikker innom og vi ser på problemene eller dere sender video av treningen.

Dere har fått tilbud å kjøpe med en 12 kg sekk med valpefôr til en bra pris og dere får tilbud om å kjøpe med litt annet hundeutstyr, som f.eks. millers klotang til meget god pris. Dere får hjelp til å kjøpe godt utstyr til pelsstell til best mulig pris. mm.

Å anbefale en god hundebok

Det finens utrolig mange hundebøker på markedet - noen gode - andre mindre gode. Jeg har selv god erfaring og stor tro på å dressere hund etter metodene til Anders Hallgren, Kenth Svartberg og Sven Järverud. Dette betyr at ALLE bøker av disse forfatterne er bra. 

For tiden savner jeg en virkelig god valpebok på norsk. Og du verden hvor mange dårlige som finnes.... Stakkars nye hundeeiere - man må bli forvirret av alle de motstridende rådene som gis i de ulike bøkene.

Jeg savner også en god bok om rasen der det står om trening og ikke minst om pelsstell.

Her er en liten liste over aktuelle bøker - listen vil bli oppdatert og endret:

1: Engelsk springer spaniel
fra landbruksforlaget. Kort innføring i rasen. Denne boka får du med deg når du henter valpen din. I tillegg får du min egen trimmeguide og valpeguide.

2: Valpebok
Valpen flytter hjemmenfra er god, og Valpeoppdragelse er grei. Lek med meg er super for dere som har barn i familien som skal aktivisere valpen på en fornuftig måte eller som selv ønsker å la hunden få nyttig hjernetrim. Barn og hund bør leses av alle som har barn i familien - lån den på biblioteket.

3: Lydighetstrening
Med sikte på 10:an er bare helt super og min "bibel" når det gjelder trening av hund. Dessverre finnes den foreløpig kun på svensk. Boken har to nyttig arbeidshefter for deg som vil trene mot lydighetskonkurranser. Jeg bruker prinsippene for innlæring og belønning på alt jeg gjør med mine hunder, fra lydighet, rallylydighet, jakttrening og spor. Har du ambisjoner med hunden din bør du ha denne boka!

En annen bok som er god bok er Från valp til stjärna. Finnes også som dvd - kopier denne linken for å få frem trailer som viser litt fra dvd-en. //vimeo.com/43813764

4: Sportrening
Jeg kan vel ikke annet enn å anbefale min egen bok, Gå spor,  her... Den beskriver hvordan du kan starte treningen uansett om målet er spor for sysselsetting, konkurranse, blodspor og/eller ettersøk.

5: Småviltjakt
Dessverre finnes det lite litteratur om dette på norsk. Boka til Sten Christoffersen, Fuglehunder - dressur og jakt -  kan være vanskelig å få tak i ny, men du finner den på biblioteket.