Hvor mye mat bør valpen få? Spiser den nok/for mye?

Det finnes grovt inndelt tre typer valper:

1: Den matglade valpen som spiser alt den får

2: Den valpen som har en middels interesse for mat

3: Den valpen som ikke er spesielt glad i mat

Nr. 2 gir ingen problemer, så den skal dere bare glede dere over....

Nr. 1 - den glupske valpen - vil spise det den får - og ofte spise det fort
Jeg har ikke hatt mange slike valper, kun to. Yksi er en av dem. Fra hun var født spiste hun det hun fikk og så også slik ut. Da hun ble alene kastet hun i seg maten og skynte seg i håp om å kunne stejele noe fra de andre. Hadde jeg ikke klart å styre matinntaket hadde hun vokst for fort og hadde også hatt fare for å få magedreining grunnet at hun slukte mye luft når hun kastet i seg maten på tre sekunder.

Jeg måtte derfor porsjonere maten, hun sluttet ganske tidlig med valpefôr og ikke minst så fikk hun en slik "glupsk-skål" som gjorde at hun MÅTTE bruke tid på å spise maten sin. Den av valpene i dette kullet som var mest matglad var Goldfinger - alias Charlie - men han var ikke i nærheten av Yksi... Mitt råd er å måle opp den maten en slik matglad valp får, ikke fôre på skjønn, og holde et øye med holdet. En valp skal ha et lite valpefett-lag, men den skal ikke være feit. Ikke gi for mye fete/næringsrike godbiter og tyggeting.

Huske at valpene vokser FORT noe som betyr at matmengden også må økes tilsvarende. Er valpen glupsk fordi den er sulten og trenger mer mat?

Nr. 3 - den småspiste valpen - den som gir eier bekymringer
Man lager til maten, setter den ned, valpen spiser tre jafser og finner så på noe annet. Huff så frustrerende det er. Jeg har hatt flere slike valper. Xmilla var en av dem. Hun var regelrett en matvegrer som ung...

Også her er det lurt å måle opp maten. IKKE ha for mye i skåla. Bløte maten med litt varmt vann før servering, eller eventuelt servere tørt. Blande i noe som valpen virkelig liker i de måltidene der den spiser dårligst. Klarer du å få tak i innmat/våtfôr kan det hende den liker det, kjøpe noen bokser med feks. royal canin junior fôr og blande i (ps - boksemat på butikken har LAVT næringsinnhold - men du kan bruke en spiseskje for å lage smak).

Ha fokus på at det valpen spiser har et høyt næringsinnhold. Se på hvor mye godbiter den spiser i løpet av dagen og hvilken kvalitet disse godbitene har. Gjerne bruke hjemmelagde godbiter som små hvitostbiter, små biter tørket blodpølse osv.

La valpen få RO rundt matskåla. Jeg måtte sette meg i godstolen og lese for å få Xmilla til å spise. Ikke dille med håndforing..... Men mat på en flat tallerk smaker av alle ting ofte bedre enn mat i en høy skål... Fjerne maten etter fem minutter, aldri la den stå fremme... Jeg tipper at Goldrush - alias Scampi og Golden Girl - alias Caylee - er de som kommer til å gi sine eiere flest grå hår når det gjelder matvegring. Men - det ble hund utav Xmilla også - så dette er bare en overgang!

Passe tykk/tynn?
En valp skal ha et lite fettlag utenpå ribbeina, men ikke være så tykk at den får valker og det er vanskelig å kjenne ribbeina. En springervalp skal være så tykk at man ikke lett kjenner hoftebeina når man legger hånda bakpå lenden.

Er du i tvil om valpen er passe tykk? Få en som kjenenr rasen til å hjelpe deg til å vurdere holdet.

Mat, tygging og nesebruk roer ned - lek og mosjon girer opp

UPS - uferdig - mer tekst kommer!

Det er viktig å tenke gjennom konsekvensene/effekten av de tingene man gjør med valpen.

 

Vaksinering fra 10 ukers alder

Utstillingsreglene sier følgende om vaksinering:

Hunder må være vaksinert mot valpesyke og attest kunne fremvises.

- Hund under 15 måneder: Hunden må være minimum 10 uker ved siste vaksinasjon.

- Hund som har fylt 15 måneder: Hunden skal være vaksinert ved minst 10 måneders alder
og deretter skal siste vaksinasjon være utført for maksimum 3 år siden.

- Ved førstegangsvaksinasjon må det ha gått minimum 2 uker fra vaksinasjonsdato.

Det anbefales at deltagende hunder også er vaksinert mot parvovirusinfeksjon og parainfluensa (kennelhoste).

De samme reglene gjelder for deltakelse på prøver. Disse reglene er laget for at valpen/hunden din skal ha best mulig beskyttelse mot de mest farlige og smittsomme sykdommene hunder kan få. Jeg anbefaler deg at du følger disse reglene selv om hunden din IKKE skal på utstilling eller prøve!