Det er flere veier som fører til Rom!!!

Tro ikke at det kun finnes EN metode som kan føre deg til målet!

Hvilken treningsmetode du bør velge er avhengig av hvordan du er som person og hvordan hunden din er. Du må føle at metoden er bra, for at du skal klare å trene hunden din etter metoden. Dersom du tror bare halvhjertet at dette er bra, at det vil fungere, så vil hunden merke at du ikke er "helt med" og den vil prestere deretter.

Du må også kunne tilpasse deg den hunden du trener. Noen hunder skal skrus opp, andre må dempes, noen liker å løpe etter en ball som belønning, andre foretrekker å få mat. Ofte er det lurt å bruke en kombinasjon av flere treningsmetoder og belønningsprinsipper alt etter hvor du er i treningen og hva du trener på.

En dyktig svensk spanieltrener sa:

En dyktig hundefører tilpasser seg den hunden han/hun skal trene!

 

Tren alltid positivt!

Med dette mener jeg at all kommunikasjon mellom hund og fører i utgangspunktet skal være positiv og at en hund ALDRI skal straffes for at den utfører en øvelse feil.

For eksempel øvelsen sitt og bli sittende. Du setter hunden og går i fra den, hunden løper etter deg mens du ennå går i fra den eller med en gang du snur deg mot den. Men tenk deg om: Hunden er IKKE ulydig - den er jo faktisk veldig lydig og vil være sammen med deg. Den vet rett og slett ikke hva som forventes av den, og velger derfor å følge etter deg - for det vil du jo som regel at den skal gjøre og den har tidligere blitt belønnet for det. Ved at du straffer den i denne situasjonen vil hunden bli usikker og kanskje velge å komme ennå fortere neste gang du trener. Du har gått for fort frem og du har ikke klart å forklare til hunden hva du vil den skal gjøre. Konklusjon: du kan ikke straffe hunden for en feil du selv har gjort!

Situasjonen blir en annen dersom hunden som sitter der velger å gå sin vei for å snuse på noe spennende eller velger å løpe bort for å hilse på noen hunder som kommer inn på området der du trener. Men igjen skal du tenke deg om. KAN hunden godt nok sitt? Synes hunden det er MORO å trene sammen med deg? Kan den ordet NEI og forstår at det blir konsekvenser dersom den ikke hører på deg? Dersom nei er det igjen du som ikke har gjort din jobb godt nok.

Ingen regel uten unntak!
Selv om jeg TRENER positivt mener jeg IKKE at man ALDRI skal korrigere uønsket oppførsel eller ulydighet. Dersom valpen legger seg ned for å tygge på ledninger korrigeres den med et tydelig NEI, tas bort fra ledningene, og får noe alternativt å tygge på. Samtidig er det min feil at valpen har ledninger tilgjengelig som den kan tygge på. Jeg har derfor et ansvar å ha den under oppsikt når den er et sted med løse ledninger og har et ansvar å lære den at slikt gjør man ikke.

Konstruktiv kritikk er GULL verdt!

Den beste hjelpen du kan få er hos en dyktig, erfaren person som vil deg og hunden din vel!

Ved å trene når andre ser på har du den unike muligheten å få konstruktiv kritikk som gir deg muligheten tidlig i treningsprosessen å endre på små, men viktige detaljer (store ting også...) Trener du bare alene eller sammen med andre som kan mindre enn deg selv, går du glipp av denne muligheten og dermed er det vanskeligere å oppnå suksess.

Visst gjør det litt vondt i magen at andre skal se på hva du gjør... Men tenk da på at dette er TRENING og IKKE konkurranse. Ved å trene sammen med andre blir du mye bedre forberedt for en senere konkurranse. Hvor mange ganger har jeg ikke hørt det: Alt fungerer så fint hjemme, men når jeg kommer hit er hunden MYE mer opptatt med alt som skjer rundt den enn med meg.

Bor du slik til at du ikke HAR noen nær deg som kan mer enn deg? Fortvil ikke! I dag finnes en fantastisk oppfinnelse som heter video. Film og legg ut og få noen som kan mye til å se på den. Pass på at den som skal se videoen hører de kommandoene du gir.  

Belønninger - hva liker DIN hund?

Vil du ha større fart og intensitet - prøv å leke

Vil du ha mer ro og konsentrasjon - prøv mat

Husk at du og hunden din må lære å leke sammen. Noen hunder liker drakamper, andre liker å løpe etter ting.

Mat/godbiter - pølser blir ofte brukt - men det er stor forskjell på pølser og det er ikke alle hunder som har pølser som sin favorittgodbit! Hva med små stekte kyllingbiter, stekt lever, tørket blodpudding, ostepop, svenske kjøttboller osv. Prøv deg frem!

HVA belønner du???

Du må fortelle hunden din at DER gjorde den noe riktig ved å bruke et belønningsord eller en klikker. SÅ kommer belønningen.

Alt for ofte så går man for langt og belønner for sent - så sent at hunden har falt ut og mistet konsentrasjonen og gløden. Vi belønner HELE øvelser og etter at øvelsen er avsluttet.

Tenk på øvelsen å gå på plass, gå på førers venstre side. Hvor ofte har du belønnet starten - dvs. det FØRSTE skrittet?  Hvor ofte har du belønnet selve vendingen mot høyre eller venstre? Hvor ofte har du belønnet at hunden GÅR - ikke sitter.

Jeg kunne ha fortsatt mye lenger, men jeg slutter her nå. Skal ut og trene egne hunder...

Når man skal ut og låne vett får man ikke alltid lånt det beste...

Har du tenkt over hvor ofte de som gir i fra seg flest gode råd, og "skråsikre" råd, ofte er ganske ferske hundeeiere som akkurat har fått til noe med sin første hund.

Når du får råd fra andre som du kanskje stusser litt ved, skal du prøve å finne ut litt om bakgrunnen til den som gir rådet. Har vedkommende hunder som oppfører seg slik du ønsker at DIN hund skal oppføre seg? Har vedkommende fått til flere enn EN hund? Har vedkommende samme rase som deg eller en lignende rase?

Det samme gjelder instruktører. Hvem som helst kan kalle seg instruktør! Noen instruktører har sin bakgrunn gjennom NKK. Ikke alle NKK-instruktører har samme erfaring og bakgrunn, men de er forpliktet til å bruke positive treningsmetoder og de har gjennomgått samme utdannelse. Noen instruktører har blitt instruktører gjennom sin lange fartstid og store erfaring medhund. Andre instruktører har gått på et instruktørkurs for å kunne kalle seg instruktører, uten krav til å ha oppnådd noe med egen hund og uten en solid kunnskapsplattform å stå på.

Instruktør er ingen beskyttet tittel - sjekk hvilke kunnskaper instruktøren har og hvilke metoder han/hun bruker FØR du melder deg på kurs!