"Bare" familiehund er ikke bare-bare det!

Drømmen om den perfekte familiehunden er i realitetet en jobb som krever både blod, svette og tårer...

Som regel får jeg følgende ønskeliste av de som kommer på valpekurs med familiens nye valp:

 • Komme på innkalling
 • Gå fint i bånd
 • Sitte og ligge, kunne legge seg på plassen sin
 • Være alene hjemme
 • Hoppe villig inn i og være rolig i bilen på tur
 • Være snill og grei mot voksne, barn og andre dyr

Og så er det en del ting som de IKKE vil at valpen skal gjøre:

 • Ikke bite i hender, buksebein og på møbler
 • Ikke tigge ved bordet
 • Ikke bjeffe når det kommer folk
 • Ikke hoppe på folk

Det er veldig få og veldig konkrete ting som kreves av familiehunden. Problemene er bare at de få tingene kan være så utrolig vanskelig å få til uten å sette av tid til å lære hunden hva den skal kunne og uten at eieren/familien har kunnskaper om hva som skal til for å lære hunden disse tingene.

Det finnes ikke familiehundkurs

Hallo - jeg skulle gjerne ha meldt hunden min på et lydighetskurs.

Fakta er at familiehunden må kunne minst like mye som en hund som skal konkurrere lydighet eller jakt. Og det er på slike kurs du ofte møter de flinkeste instruktørene...

Selv om du ikke har konkurranseplaner for din hund, er det jo bare en fordel at den lærer lydighet på en måte som gjør at den gjør det du ber den om på en rask og glad måte!

Selv om du ikke har bruk for en ettersøkshund så er det en fordel at du får en fornøyd hund i hverdagen ved at den får brukt energi på å gå spor.

Dersom du ikke skal bruke hunden din til jakt så er det en stor fordel at hunden din lærer seg å søke etter en dummie og raskt og villig levere denne tilbake til deg.

En aktiv hund er en lykkelig hund!

Det vil si dersom aktiviteten er en aktivitet du vil ha; ikke det å stikke av, dra i båndet, hoppe opp på folk, bjeffe på besøkende, bite familien i beina når dere spiser middag, bjeff når dere kjører bil osv.

Husk: Aktivitet er IKKE det samme som mosjon!
BARE mosjon og ingen lydighet og nesebruk, kan også gi deg store problemer. du får da en hund som blir enda sterkere når den drar, som klarer å hoppe enda høyere opp på folk og som er urolig enda lenger...

Aktivitet er å lære seg nye ting og å få brukt nesa si til å søke etter ting og gå spor - i tillegg til litt mosjon. Slik 50-50 aktivitet og mosjon er et godt utgangspunkt.

Læringen av ønsket oppførsel og unoter starter fra første dag du har valpen i hus

Valper er eksperter på å lære i den skolen de går. Og de lærer unoter MINST like hurtig som ting de bør lære seg. Problemet er bare at en eier/en familie som ikke har noe spesielt mål med familiehunden ofte ikke har den kunnskapen om hund som trengs for å se et lite problem før det har blitt stort, og ikke tar tak i treningen av valpen før unotene er godt etablert.

Avlæring av uvaner og unoter tar MYE lenger tid enn selve innlæringen av dem!

Ingen ønsker en hund som hopper opp på folk

Dette er et eksempel på en ganske enkel ting som enhver hund bør kunne - rettere sagt ikke bør gjøre. Og det burde være enkelt å få hunden til å slutte med dette. Burde det ikke?

Det er jo bare å dytte hunden ned når den hopper og si NEI og holde den i stramt bånd når man passerer fremmede for å unngå at den hopper på dem i sin valpeglede?

Men stopp nå litt og tenk deg om....

Alle valper hopper opp for å komme nær vår munn for å vise hengivenhet. det ligger i hundens natur å gjøre dette. Og vi tar i mot de små, søte og hoppende valpene med stor glede. Denne kombinasjonen gjør at ALLE hunder lærer seg å hoppe opp på folk fra de er små. Det er bare de redde hundene som ikke hopper opp for å vise sin glede.

Det er bare det at valpene blir en stor hund, noen dager er denne hunden ordentlig møkkete og du har fine klær på, og den har nå blitt så stor at forbipasserende blir redd når hunden hopper på dem i sin glede.

Er det ikke bare å holde hunden i stramt bånd når man går forbi fremmede så unngår man problemet?

Fakta er at du ofte forsterker problemet ved å gjøre dette. Ved å forhindre en hund i å gjøre noe styrkes ofte lysten til å gjøre akkurat dette. Dessuten signaliserer du at du er usikker og vær du sikker på at hunden oppfatter dette! OK - hunden får ikke lov å hoppe og far/mor signaliserer at de er usikre i møte med fremmede ved å stramme i båndet og gå en liten bue utenom de som kommer. OK - hunden får større lyst til å undersøke den som kommer og den får også et behov for å beskytte flokken sin som jo er usikker.

Resultatet blir det motsatte av det du ønsker - du får lett en hund som gjør alt den kan for å komme bort til fremmede og som også kan begynne å vise aggressiv oppførsel - gjøre utfall - mot de som dere møter på tur.

Lær hunden din hvordan den skal oppføre seg

Søk hjelp før problemene er så store at de går ut over gleden ved å ha hund.

Ta heller kontroll over situasjonen ved å lære hunden det du ønsker at den skal gjøre:

Du ønsker:

 1. At hunden er sosial og trygg i møte med fremmede
 2. At hunden ikke kaster seg frem i båndet uten kontroll
 3. At den kan stoppes dersom den blir overivrig og begynner å hoppe

Sosialisering: For at valpen skal bli trygg på fremmede må den møte mange nye, vannlige og trygge mennesker. Mennesker som klarer å snakke med valpen på en hyggelig måte og som likevel ikke oppfordrer den for mye til å hoppe.

Søke og holde kontakt med eier: Dette er noe du må jobbe med over tid for å få til, men det er så utrolig viktig! Alt for mange har hund ene og alene fordi de har et bånd på hunden. De har ingen kommunikasjon og kontakt mellom hund og eier. Gleden av å ha hund og det å kunne gjøre ting sammen som et team, bygger på det å ha kontakt. Dette er en av de viktigste tingene du lærer når du går på kurs som har fokus mot konkurranser!

Lære å gå fint i bånd: Du må lære hunden å gå fint i bånd uten å dra. DET er ikke gjort på en-to-tre! Det gjelder å aldri la valpen få dra seg frem, men avlede den ved at du får den til å ta kontakt med deg. Innlæringen starter fra dag en du har valpen i hus. Det å ha god kontakt og kunne snakke og leke sammen, er nøkkelen for suksess!

Sitt og bli: Når du og hunden din har kontakt og dere kan snakke sammen, er dette lett å få til. Du kan da be hunden din om å sitte og bli der til den får beskjed om noe annet.

Å dra hunden bort fra en situasjon og holde hunden i stramt bånd for å hindre den i å hoppe frem, gir deg på sikt flere problemer enn de du løser der og da!

Kurs er bra - men løser ikke alle problemer

Alt for mange hundeeiere svarer på hundens uro på en slik måte at de i realiteten oppfordrer til enda mer uro...

På et kurs kan du få hjelp til hvordan du skal jobbe med din hund. Men det er DU som må lære den det den skal lære. ALT for mange melder seg på valpekurs eller lydighetskurs, og tror at NÅ skal problemer unngås og problemer løses.

Fakta er at du må sette av tid til å jobbe med hunden din hver eneste dag. Kursene er kun en hjelp til deg for å kunne trene riktig. Det er ikke så mye tid som skal til - 2-3 minutter et par ganger for dagen kan være nok, bare du gjør det HVER dag og du trener slik at hunden synes det er morsomt.

Så må dere ha et familieråd og bli enig om hva som skal være lov - og ikke lov. Alt for mange nye hundeeiere med aktiv valp skylder på hverandre. Fakta er at alle voksne i familien må dra lasset sammen for å komme i mål. Og lag ikke flere problemer ved å prøve å løse problemene på en "hurtig" måte eller ved å bruke straff.

Er valpen rabiat, ok - så gi den noe å tygge på eller gjør noe så enkelt som å dele en halv pølse opp i småbiter og la valpen finne igjen bitene ute på plenen. Går den ut av hagen og over til naboen, sa du? OK - så sett opp et lite gjerde og gjør hverdagen enklere for både deg og hunden. Bråker den når du kjører bil? OK - så fyll opp tanken og kjør til den er stille - for så å ta den ut. Løsningene er ofte enkle, men de krever litt tankegang og selvdisiplin.

Svarer du på valpens aktivitet og uro ved å selv bli aktiv og urolig  - ja da har du lagt gullegget og får trolig problemer med hundeholdet i fremtiden...

Jeg tror jeg må kjøpe en sele til hunden min, for den drar slik i halsbåndet... Det kan ikke være bra for den å gjøre det?