"Det er ikke så farlig for den skal ikke på utstilling"

Stakkars gamle hund på øverste bilde. Greit nok at du ikke skal på utstilling lenger og at pelsen din har blitt dårligere etter at du fikk fjernet livmoren grunnet livmorbetennelse, men det er ingen unnskyldning for at du skal måtte se slik ut! at du er langhåret er greit nok, men det er ikke greit at du er full av floker. Se hvor pen du en gang var som ung på det nederste bildet. Selv om alderen setter sine spor, så kunne du ha vært pen også som pensjonist bare noen hadde tatt bedre vare på deg.

Innlegget ble oppdatert 8. juli 2017

Dette hører jeg dessverre litt for ofte...
Jeg hører det når jeg møter en ustelt springer (hund) og eieren vet at hunden er ustelt og prøver å bortforklare det eller jeg får en flokete springer (hund til klipping) og må påpeke at her må jeg velge en av to onder og at jeg velger å gjøre det som er mest mulig smertefritt for hunden.

Jeg må tilstå at jeg blir både ganske så provosert og også lei meg på hundens vegne av akkurat disse ordene... For det som ligger bak ordene er en av to mulig grunner:

1: Det er en unnskyldning for å ikke stelle hunden sin ordentlig.

2: Det er et forsøk å på å bortforklare alle de flokene som gjør at den som blir betalt for å stelle pelsen må ta gjøre noen drastiske nedklippinger.

Tenk om frisøren du går til sa til deg at det er ikke så farlig hvordan du ser ut for du skal ikke på utstilling.

Eller damen i klesbutikken sier at det er ikke så farlig om ikke klærne passer deg helt for du skal jo ikke på utstilling...

En vakker, velstelt, leverbrun og hvit springer spaniel. En hund å være stolt av! En hund som oser av helse og velvære og eiers omtanke og stell.

Vær stolt av hunden din og ta ansvar som hundeeier!

Når du har valgt å anskaffe deg en engelsk springer spaniel har du valgt deg en rase som krever en del stell. Det er DU som har valgt deg denne rasen, en langhåret hund, og du må derfor også være innstilt på å ta konsekvensene av dette valget.

Å stelle en springerpels er et arbeid som alle normalt oppegående personer burde klare. Du trenger ikke å være ekspert for å klare å holde hunden din fin og velstelt til enhver tid.

Flokefri
Pelsen må gres så ofte at den holder seg flokefri. Hvor ofte dette er varierer med hundens pelsmengde og type, når på året det er og hvilket liv hunden lever. En gjennomkamming i uka holder som en tommelfingerregel, så må du gre oftere i røyteperioder og når hunden har vært ute i kram snø eller har tatt med seg hjem lyng og småkvister. Samtidig som du grer gjennom pelsen klipper du klør og sjekker ørene. hunden er ikke ferdig kammet før den er 100% flokefri fra topp til tå! Husk bak ørene, selve ørene, i armhulene, mellom bakbeina og halen.

Klipping
Ca. hver tredje uke bør man klippe poter, rundt ørene og hals. Litt sjeldnere hale, haser og litt bak. Samtidig som du klipper sjekker du for tannstein.

Gode rutiner og godt utstyr letter arbeidet
Dersom du lager deg gode rutiner fra valpen er liten slik at både du og hunden din er vant til stellet, vil ikke pelsstellet ta mye tid. Har du fått gode rutiner slik at du vet hva du skal gjøre, godt utstyr og en rolig, håndterbar hund, så holder det med 15 minutter i uka til kamming + en god halvtime hver tredje uke til klipping.

Har du ikke en god time å bruke på stell av hunden din i måneden har du trolig ikke tid til å ha hund!

Hva tenker andre om deg når de ser din ustelte hund?

Så pen og velstelt du var så ung. Hvorfor må du gå slik som gammel med "doble" ører og med floker som strammer når du går?

- At du prioriterer å gjøre andre ting enn å ta vare på hunden din? Du har det så travelt. Det er så mange andre viktigere ting som bare MÅ gjøres.

- At du ikke bryr deg om hvordan hunden din har det? Det er jo "bare" en hund, bare et dyr...

- At du ikke er i stand til å stelle hunden din? Kanskje det er for vanskelig for deg å klippe og kamme?

- At du ikke har råd til å få andre til å gjøre jobben? For det er så mange andre ting som må prioriteres, som å kjøpe nye, fine klær og sitte på kafè?

- At du rett og slett ikke ser at hunden din er ustelt? Kanskje du rett og slett ikke ser hva som foregår rundt deg selv?

- At du ikke har råd til å kjøpe utstyret som kreves? Godt utstyr koster noen kroner, så har du dårlig råd har jeg forståelse for at utstyr til hundeklipp kommer lenger ned på innkjøpslista.

Noen springere har mer arbeidskrevende pels enn andre

Rett skal være rett; noen springere har mer arbeidskrevende pels enn andre! De har MYE pels og MYE ull. Pels som ikke røyter ordentlig. "Kastratpels" på tisper/hanner som har blitt kastrert. Slik pels krever sin eier! MEN selv om din hund har slik krevende pels er det fremdeles fint mulig ved hjelp av noen hjelpemidler å holde pelsen i en slik stand at hunden din ser velstelt og rasetypisk ut.

For å lykkes med dette MÅ du gjøre det som kreves, anten det er å gre og klippe oftere eller det er å få hjelp av andre oftere. Det finnes også hjelpemidler som coat king og klippemaskin, men før du går drastisk til verks og bruker skarpe trimmemidler, bør du få noen som kan til å hjelpe deg. Kanskje det er lettere å få pelsen fin enn det du tror?

Det finnes ingen unnskyldning for gamle floker!!!

Uansett pelstype og pelsmengde, så skal en hund aldri måtte gå rundt med floker i pelsen! Å gå med floker er både vondt og usunt! Jeg snakker ikke om en slik liten tove som det fort blir i en armhule etter en tur i skog og mark og som er fort gjort å gre bort, men ordentlige floker som mange springere dessverre må gå rundt med hver eneste dag. Floker som strammer i huden, som hindrer huden å få luft.

Hasene etter og før tynning med tynnesaks.

Kunnskaper er viktig

For å lære deg å stelle springerpelsen riktig må du få opplæring. Denne opplæringen skal du først og fremst få fra oppdretter og fra raseklubben. Gode trimmeveiledere er gull verdt, men vokser ikke på trær! Det finnes litt å finne her og der, både bilder, tegninger, tekst og video - men mye mer kunne ha vært gjort og burde ha vært gjort.

Dessverre har ikke Norsk Spaniel Klub, raseklubben for engelsk springer spaniel, prioritert å spre informasjon om pelsstell i sitt medlemsblad og på sin hjemmeside. Dette til tross for at pelsstell er noe ALLE klubbens medlemmer driver med. Det er nok ikke mangel på vilje som ligger bak dette, men mangel på oppdrettere som er villig til å dele sin kunnskap med andre. Det er så lett å ta bilder og skrive referater fra utstillinger og prøver. Det er betydelig mer krevende å skrive faglige artikler om stell og trening.

Dessuten står janteloven sterkt....
Det mange som er utrolig flinke til å kritisere akkurat slike faglige artikler...

Mitt råd til dere alle er:
Del den kunnskapen du har tilegnet deg med andre!
Bli en god læremester - bli en mentor!

Jobber vi sammen kan vi få til noe bra! Vi burde hatt artikler om pelsstell i hvert eneste nummer av Våre Spaniels og vi burde hatt enkle trimmeveiledninger for alle spanielrasene våre på klubbens hjemmeside. Tar du utfordringen?

9 år gammel tispe som er sterilisert og som har fått mer pels og dårligere pels grunnet dette. Men med litt ekstra innsats og omtanke fra eiers side + kunnskaper og utstyr - så går det fint an å holde også en slik pels fin!

Aktuelle linker til trimmeveiledning

Link til videoer jeg har laget som viser hverdagsstell av engelsk springer spaniels

Link til en samling bilder som gjelder stell av alle spaniels som ligger på Norsk Spaniel Klub's facebookside - den blir stadig utvidet

Engelsk video som viser stell av engelsk springer spaniel - det finnes mange videoer på nettet. Noen viser klipping i amerikansk stil med bruk av klippemaskin på ryggen. Dette skal IKKE gjøres dersom du ønsker å stille ut hunden din og ikke minst å bevare den glatte, blanke ryggpelsen selv hos en gammel hund.

Her er den informasjoner om pelsstell raseklubben i England har liggende på sin hjemmeside.

Forslag til bedre linker mottas med takk! Send mail til kennel@desperado.no