Når valpen driver deg til vannvidd med sine skrik

Alle valper, springere ikke mindre, har et stort behov for å være med flokken sin og skriker og uler for å tilkalle flokken når de forlates alene. Dette er en helt normal oppførsel som er en av de problematiske tingene med å ha hund. Man føler skyld fordi man forlater en fortvilet og oppkavet valp og man blir frustrert fordi man ikke får valpen til å roe seg. Man prøver å gå tilbake til valpen for å roe den - noe den gjør så lenge du er der - men spetakkelet starter med en gang du forlater den på nytt. 

Gode råd er dyre! Det er en kombinasjon av trygghet og krav som må til for å lykkes med å få en hund som slapper av alene. For at valpen skal føle seg trygg er det viktig at du selv er roen selv når du går i fra den. Ikke masse dikking som forteller valpen at nå må den være alene og du synes egentlig veldig synd på den og er litt lei deg.

Lag rutiner som valpen kjenner igjen og som den blir trygg på. Dette er noe du må bruke tid på.

En valp kan ikke og skal ikke være alene en hel arbeidsdag

Jeg starter som regel denne treningen med å lære hunden å være alene i bur i bilen når jeg handler. Først må jeg være sikker på at valpen ikke er dotrengt, sulten eller tørst. Den bør også være litt sliten, men ikke utslitt. Siden buret står i bilen vil ikke valpen føle seg like forlatt som om den ble forlatt hjemme. Siden bilen har vinduer som står på gløtt og men det likevel er vanskelig for valpen og se/høre meg, kan jeg se om valpen har roa seg på lang avstand uten at valpen ser at den blir iaktatt.

Jeg gir meg ikke til kjenne før valpen har gitt opp, har lagt seg ned og er stille. Da tar jeg rolig valpen ut av bilen, igjen unngår jeg trøsting og dikking - bare roser, setter på kobbel, og så går vi en liten miljøtreningstur i strøket. 

Så kjører vi hjem igjen. Dersom valpen er urolig MENS jeg kjører, er det bare en ting å gjøre, kjøre rundt til den gir opp og blir stille. Ignorer valpen, sett på radion og stopp med en gang valpen har gitt opp og legger seg ned for å sove. DA tar du den ut og så går dere en rolig luftetur. Setter hunden i buret igjen og gjentar prosedyren.

Alene hjemme

Valpen er luftet, har fått mat og vann og har fått aktivisert seg på en ikke-stressende måte slik at den burde være litt sliten. Man forlater valpen og går ut døra. Ikke før man har lukket døra begynner sirkuset. Valpen bjeffer, skriker og klorer på døra. Man blir lei seg fordi valpen er lei seg, man blir fortvila fordi valpen garantert vil forstyrre naboene, man blir bekymret for graving på døra og skade på annet inventar. Gode råd er dyre! Valpen settes i bur - da kan den i hvert fall ikke ødelegge huset!

Men stopp nå litt.... Det strides mot reglene å sette hund i bur unntatt ved transport.

"Bruk av bur
Små, trange bur, slik som transportbur, er ikke egnet som oppholdssted for hunden over tid, for eksempel mens du er på jobb eller om natten. Slike bur skal bare brukes i korte perioder, for eksempel under transport, oppstalling hos veterinær, ved sykdom eller under konkurranser. Dersom hunden liker å bruke buret som liggeplass må den gjerne få lov til det – så lenge du lar døren stå åpen."

Det stilles krav om størrelsen på oppholdsplassen til hunden ut i fra hundens skulderhøyde. En springer skal ikke ha mindre plass enn 3m2 og ingen side skal være kortere enn 1,2 m og veggene skal minst være 1,2 m høye. Dette for at hunden skal ha plass til å snu seg, strekke seg, sitte og gå på do uten å måtte ligge i det.

Så man må finne en annen løsning enn bur! Det kan være en valpegrind eller en barnegrind som begrenser hundens område. Plasen må være et sted der hunden føler den har kontroll over huset, spesielt over inngangsføren.

Så starter man gradvis å venne valpen til å være alene. Nøkkelen for suksess liggjer igjen i egen ro og trygghet. Ro når man forlater hunden og trygghet i at man ikke driver med dyreplageri og at ikke valpen dør av å være alene en time i starten. Pass på at valpen har fått brent av litt krutt før du går. Sett på radioen i rommet, gi den noe å tygge på og så går du. Overhør all skrik og skrål, og gå ikke inn igjen før valpen gir opp og legger seg ned. Det er ikke nok at den trekker pusten mellom to bjeff eller ser seg rundt for å finne en "fluktrute". Den skal ha "gitt opp". Da går du rolig inn igjen, ikke øs opp valpen og fortell den hvor ille dette må ha vært.... Bare fortell den at slik er dette livet, du må bare finne deg i det...

Bråk for å få oppmerksomhet

Det kan være når du spiser, når du ser på TV, når du får gjester eller når du snakker i telefonen... Det lille udyret av en valp finner fort dine svake sider og utnytter dem til det fulle! Dersom din svake side er at du gir valpen oppmerksomhet for å få den til å være rolig, har du snart et problem.

Ha som leveregel at passivitet gir aktivitet!

Det er så deilig å leve med hunder som klarer å vente, som finner roen. Men det krever at du gir hunden nok muligheter til å være aktiv hver eneste dag. Helst aktivitet som ikke er stressende. Stressende aktiviteter er å løpe etter baller og pinner, brytekamper, hyppig lek med andre hunder, turer langs vei i kobbel osv. Roende aktiviteter er problemløsning, ballansering, nesebruk (f.eks. søke etter godbiter), løpe fritt i kupert terreng og lære seg nye ting.