Her er filmen av løpet vårt på Hadeland

Vi klarte det NESTEN!

To skarve poeng manglet for et trippelchampionat - men til tross for at vi fikk "bare" 188 poeng så er jeg kjempefornøyd med stevnet:

Hva gikk bra:

1: Jeg klarte å overvinne mine nerver og klarte å hjelpe Aya i ringen selv om hun falt ut da hun kom inn i hallen og så hele settingen. Aya sakk sammen da hun entret ringen, men ikke så mye at andre så det, tror jeg. Fikk henne med meg på nytt og på. Første øvelse var sitt-springmarsj. Kjempefin øvelse for å få hunden på nett. Aya satte seg fint, men falt så ut. WOW - HER var det mye ukjent, sa hun. Jeg klarte å ha is i magen og vente henne ut uten å mase - og så var hun med meg på nytt. Hjerte

2: Neste problem var utsending til kjegla parallelt med gjerdet mot publikum. Da mistet jeg Aya igjen og hun startet å snuse falt ut. MEN jeg klarte å sende henne på nytt før hun kom tilbake til meg (=disk) og da løp hun til et skilt...... Fikk henne over til kjegla (tror det var i den rekkefølgen) og da fikk hun Laila i nesa som stod og filma i hjørnet. Men når hun endelig var på riktig sted stod hun fint i stå - men med så mange kommandoer og snusing raste poengene... Dette kunne like godt ha blitt en disk - så jeg skal være fornøyd med at vi klarte å løse problemene.

3: Hun hadde ok elitevendinger selv om det var trangt mellom skiltene.

4: Hun hadde en nyyyyyydelig tunnel - en stor glede etter å ha slitt litt med fremmede tunneller på trening.

5: Hun hadde en flott stå under marsj med en sikker avstandskommandering.

6: Vi klarte 270 grader venstre uten å få rompa i bakken - et moment som vi skal jobbe med i vinter for Aya er RASK til å ville sette seg.

7: Hun hadde en flott sitt-stå like før hinder.

8: Selv om vi mista 3 poeng på en fysisk kontakt (antar Aya støtet meg i hånda) som er dette en STOR forbedring fra de gangene hun kan bli frustrert og støter mer. Vi har hatt fremgang!

9: Dette er den miljøpåvirka snusete hunden min som gjorde "Aya-ting" og som vi ikke fikk til å gnistre og leke. I tillegg har hun hatt noen uheldige episoder i ringen med hangglider og utagerende hunder, som også har satt sine spor (kanskje mest hos meg?). Nå ble hun NESTEN rallychampion - så vi er på riktig vei! Det har blitt 2 x cert og 1 x 188 poeng på fire stevnehelger. Ikke dårlig det!

10: Jeg klarte å huske banen!

Hva jeg IKKE var så fornøyd med var:

1: Rygging tre skritt bakover - vi har trent mye på denne for å få den sikker og bein - sikker og bein var den - men jeg må ha vært litt for sein med kommando eller bevegelse - for hun var ganske lav med rompa før hun fikk bevegelsen bakover. Jeg må jobbe mer med å ligge i forkant slik at jeg får hjulpet hunden.

2: Plassering ved skilt. Jeg må huske at Aya kaster seg til tider inn på plass og rundt - så hun må ha avstand til kjegler og skilt. Halen slenger hun bare rundt som et piskeslag.

3: Inger - hvorfor går du ENNÅ så skeivt..... spør jeg meg selv. Vi skal jobbe videre med dette. så lenge det er liv er det håp!

PS: Bildet  over gir inntrykk av at vi IKKE har trent på fremadsending til kjegle med stå - det har vi. Det var siste øvelse vi trente på før helga i et vanskelig/ukjent miljø med en helt ukjent kjegle - og den øvelsen satt som et skudd. Slik var det med den saken.....

Veien videre:

Den består kort og godt av litt hvile nå, det blir snart løpetid, men vi skal målbevisst jobbe videre. Ta små skritt om gangen. Dele øvelsene opp i momenter. Lage ting vanskelig på trening. Trene på ulike miljø. Skal på nytt lage en plan over treningen der jeg tar utgangspunkt i ALLE øvelsene og skal trene på ALLE - selv klasse 1 øvelser. På bildet over ser dere hvordan jeg har krysset ut øvelser som har fungert fint på trening og øvelser vi skal jobbe videre med eller ikke har trent på - er ikke farget eller har rød strek rundt.

Vi har video av helgas konkurranse - den kommer om litt!

 

Ei katasterofalt dårlig (fantastisk bra) trening.....

Trening i fjøsen med store forstyrrelser. Hester som fikk silo, vann og ikke minst kraftfôr. Aya var tent å trene men hodet for i alle retninger og hun bare MÅTTE ha med seg ALT som skjedde rundt seg..... NEI Aya - det ER ikke din jobb å følge med på alt. NEI Aya du får ikke lukte på/smake på kraftfôret. NEI Aya du skal ikke gå og hilse på Sjur nå.

MITT stress kom på høyde med det verste stresset jeg kan klare å få til i ringen - og det er MYE stress..... PUH! Flott å få dette frem på trening, da takler jeg det kanskje bedre på konkurranse - merk kanskje. Jeg kan dette med å stresse, ser dere.....

MEN - alt sett under ett så var dette ei FLOTT trening. Vi jobba med matskåler, Aya hadde to nydelige oppsitter fra dekk under marsj på ca. 6 meter, dekk under marsj og gå rundt, stå under marsj og gå rundt, ut til kjegle som var litt kinkig plassert, gå mellom tette matskåler med pølse i, Forflytninger, sitt-dekk-sitt, sitt-stå-dekk, sitt-stå-dekk, vendinger ut og inn og mot vegg, rygge i front, rygge på sida, 1-2-3 skritt bakover - Liz det fungerte utmerket å være kjappere med kommandoene Kul

TRE ting skal jeg ha fokus på videre:
1: Aya er kjapp på sitten så jeg må være rask og passe på at jeg forflytter meg der hun ikke skal sitte.
2: Snurre under forstyrrelser (vanskelig når man skal få med seg alt, skjønner dere...)
3: Gå inn i tunnell som ligger på høyre side der jeg må gå på venstre side av tunnelen.

Ei rolig uke

Bare trent en omgang i fjøsen sammen med Renate og Torhild - kjempekjekk trening + litt småtteri hjemme. Været har vært ille og jeg har følt at vi begge har godt av en liten pause. Men nå må vi jobbe på igjen. Det er under to uker til årets siste konkurranse....

Tre dager med miljøtrening

Først trener vi rally midt i Sogndal sentrum i en park med gangvei rundt på tre kanter og med mye lukter og nedfallspærer (nei, Aya - det er IKKE baller...) på gresset. Aya fungerer brukpart, jeg litt dårligere når Aya begynner å snuse i alt løvet og jogger i sakte tempo ut til rosa kjegle. Mitt problem er at jeg blir usikker på hvor mye jeg kan korrigere og hva jeg egentlig bør gjøre = jeg blir stressa. Første trening gikk derfor slik passe. Men vi hadde en ny runde etterpå og da var jeg kjempefornøyd med Aya.

Dagen etter trener vi i Lærdal. Først et ganske stille stted på gress, men det går en flokk på rundt 20 ender gakkende rundt omkring. Aya fungerer ok, men jeg skulle likt litt større "trøkk". Så flytter vi oss nærmere Lærdal sentrum med mange flere gående og nå mange ender svømmende på fjorden rett under treningsområdet (mur ned). Både jeg og Aya fungerer bra...

Så trener jeg i bomberom i Årdal. For å si det pent så var der STØY!!!! Jeg skjønner ikke at noen orker å ha hunder som sitter slik å gauler kontinuerlig... I tillegg til bikkjeglam som pulserer i veggene er det folk og barn og helt annerledes enn alt vi har trent på. Det gledelige er at Aya bryr seg ikke om alt dette. Det eneste hun har problemer med er å sende henne fra høyre enden av en tunnell som bøyer mot venstre. Men vi fikk til det også - med litt hjelp. Takk Nina! så hoppet hun lengdehopp som at hun aldri har gjort annet, tatt hinder i vinkel og gått flere slalomer uten feil. Hjerte

Nå har vi fått nedbør i STORE mengder og utetrening er lite aktuelt grunnet vær og kort tid med lys. Jeg har derfor ryddet i fjøsen/stallen, så nå kan jeg trene litt under tak. Der har vi ikke trent siden tidlig i vår - så det er miljøtrening det også.

Skulle likt LITT mer trøkk i Aya - så nå skal vi ta det litt med ro med treningen og ha fokus på enkle ting og mye moro.

Opp som en hjort og ned som en lort!

Jeg hadde gode vibber før start i vanlig LP i helga, men den gang ei... Det starta så bra - fellesdekk 10 - og det var det langt fra alle som fikk. Men da det var vår tur til å gå programmet kom det noen ordentlige vindflager og rubbhallen slo mot reisverket og et flagg på siden av der vi skulle gå flagret. SKUMMELT sa Aya. Og så falt jeg sammen som et korthus. Når jeg har klart å jobbe Aya opp til å gå lykkelig og trygg fot, så på og så glad, så ble jeg ordentlig deppa da jeg oppdaget at hun gikk som en ulykkelig dachs to meter bak meg...

OK - jeg KUNNE kanskje ha jobba henne opp der og da - men jeg valgte å bryte øvelsen og i steden gå midt inn på banen - så langt unna veggene som mulig - og så gikk vi der litt, fikk rost henne og prøvde å avslutte øvelsen med noe positivt til tross for nullen. Resten av øvelsene gikk ikke langs veggene - så de gikk rimelig bra. OG hun tyvstarta ikke på apporten - noe vi har jobba med. Rett nok ble det 0 på avstanden som nå har gått bedre og bedre på trening - men alt sett under ett er jeg likevel kjempefornøyd. 8 på helhet fikk vi også og poengsummen holdt akkurat til en 3. premie med to nuller.

Nå skal vi ha fokus på å trene mer miljø. Det er jo Ayas svakeste side. Hun kan bli usikker når ukjente ting skjer og hun kan lett miste fokus. Det er lett å glemme å trene på noe når jeg trener både henne og Xmilla. Xmilla enser ingen ting rundt seg og skrur seg opp i uante høyder - så mye at hun ikke hører mine kommandoer en gang. Aya må skrus opp og kan falle ut grunnet miljøforstyrrelser. Min jobb er å legge opp treningen slik at begge blir flinkere. Jeg må nok ha en splittet personlighet for å klare det... Ha ha

For en helg i Årdal! Yksi 2 x 1. premier med direkte opprykk i klasse 2, nr 1 og nr. 2 og ny tittel RL2. Mamma Aya cert nr. 2 og nr. 3 i elite. Xmilla cert nr. 5 og nr. 2 i klassen.

Dag en dumma jeg meg ut som fører - dag to klarte jeg å holde nervene under kontroll

Aya leverte lørdagen også hun. Var heit og ivirg, så heit at hun hoppa på meg av iver. Jeg prøvde å følge råd og konsentrere meg om HVORDAN jeg skulle hjelpe henne gjennom vansker i banen. Utfordringen vi fikk var først en lang, gul høyrebøyd tunnell som oste høyreføring. Aya og jeg har ikke trent på det... Ikke har vi gått gule tunneller heller. Og så skulle vi rett i slalom - en øvelse vi har trent MYE på og der jeg må være ROLIG når hun går inn for at hun ikke skal starte å "jukse".

ALT dette fikk jeg/hun til feilfritt..... HjerteHjerteHjerte
MEN jeg bruker hele min hjernekapasitet (den er ikke så stor dessverre) på denne utfordringer så jeg går FEIL vei i en helomvending - en enkel klasse 2 øvelse.... Har lyst å grave meg ned. Uten min førertabbe hadde hun fått 193 poeng og cert... Og dette ETTER at jeg først har gått banen med Xmilla og gått riktig da....Gråter

Ja ja - ny dag - nye muligheter. Tunnell og slalom på nytt OG helomvending.... Ikke søren om jeg skulle tabbe meg ut på nytt. Nå visste jeg at gule tunneller ikke var noe problem, så jeg slappet av på akkurat den øvelsen. Trivelig dommer Kirsti Kahrs gjorde at nervene faktisk var litt mindre ute av kontroll enn lørdagen. Ut til kjegle - måtte ha en dobbeltkommando da hun ville ta seg en æresrunde... Vende ut gikk greit, men på bytte bak var hun ikke helt meg. Jeg har nesten hjertestans men det gikk. Så skulle hun gå høyreføring over mål.... Der som kjente Elin Anita ved veggen som tidtager. Hei Elin - står du her, sa Aya og ville en tur for å hilse på. Dobbeltkommando og en avstand. Totalt 194 poeng, samme poengsum som Xmilla men vi brukte litt mer tid og ble nummer tre i klassen med CERT!!!!! Dere aner ikke hvor glad jeg er!

Ikke visste jeg at Eva filma løpet vårt fra tribunen. Noe jeg setter veldig stor pris på. De første øvelsene som er sitt-stå dekk og dekk under marsj, kall inn, kom ikke med på filmen. Resten er der og filmen kan dere se her.

20. oktober - 5 dager til stevne...

Vi har prøvd å være flinke å trene jevnt og trutt og på forskjellige steder. I tunet på grus, i hagen på gress (les: mose), på treningsplassen til klubben på gress, på kommunal plen i Luster og i Årdal. Det siste stedet er mye brukt som hundeluftingsplass så det var god trening. Og i forgårs kom hestene hjem, så nå må jeg også trene litt i stallen siden stevnet skal være i ridehall. Hundene bare elsker hestemøkk - så det gjelder å trene på også dette...

MYE har fungert veldig greit. Det har falt ned en ny pollett som gjelder å vente ut øvelser - altså lære hunden at det er greit å stå/sitte/ligg stille UTEN å få noen tilbakemelding fra meg i løpet av det første - de neste tre sekundene. Det har medført at jeg har fått mye mer ro i noen øvelser. Det er så selvsagt når jeg får det fortalt - men så vanskelig å se det selv... Altså så enkelt som å løpe ut til kjegla og stå. Jeg har vært så lykkelig over at hun løper ut og står UTEN å velte eller appiortere kjegla at jeg har rost/belønna med EN gang hun står. Greit nok det i starten - men nå må jeg vente ut belønningen og hun skal føle seg like trygg på at det hun gjør er riktig og ikke begynne å tilby/gjøre noe annet.

Slalomen begynner å gå fint uten at jeg hjelper henne, MEN det forutsetter at JEG beholder roen og hjelper henne ved å plassere meg riktig og gå riktig. Hun er ikke selstendig på slalomen ennå. Men det går fremover - stadig fremover.

Kontakten er bra, aya driver ikke med "Aya-ting" lenger - men vi har et par øvelser som vi kunne være tryggere på begge to (ikke søren om jeg sier hvilke øvelser det er nå slik like før stevnet {#smileys123.tonqueout}) og det er FORT gjort å få en liten feil i kommunikasjonen slik at det blir en liten feil som fører til disk. I elite er det ikke rom for en eneste liten feil. Er Aya for rask i en vendig kan hun finne på å sette rompa nedi et halvt sekund et sted der det ikke er sitt. Så fort gjort er det å diske. MEN vi skal gjøre vårt beste. Neste oppdatering blir ETTER stevnet!

12 oktober - under 2 uker til neste stevne

Sliter fremdeles med ordentlig lei forkjølelse, så det har blitt for lite trening. Har prøvd å jobbe med avstandskommandoen, få den sikrere - kort og godt mengdetrening. Har fått tips om å ha raskere tegn for sitt opp - men å vente ut før jeg belønner. Belønner alltid første opp-sitten oftere enn alt annet. Jobber med at vi skal rygge sammen og beint.

Har gått klubbmesterskap i Luster hundeklubb. La der inn mange av de øvelsene som jeg/Aya sliter med for å få trent på dette. fikk ekstra trening på det å takle stress, da vi halvveis i mesterskapet fikk beskjed om at vi var innesperret med 3,5 timers omkjøringsvei inkludert vei opp i 1400 meter og ferje... Men Aya leverte hun!!!

Gikk til 181 poeng og vant forran Xmilla!!! Hadde en skeivhet, 3 fysiske kontakter (Aya er glad/frustrert og hopper på meg), 2 snusinger (Aya da!!!), 1 vegring på slalomen på 12 pinner (jeg trodde vi fikk 2....) og så plasserte jeg meg dumt ved en kjegle som markerte innkalling/innsitt slik at Aya i sin iver veltet kjegla. MEN INGEN disker og Aya ble klubbmester i eliteklasse!!! Smiler stortHjerteVill

Fikk søndag banetrening på Hafslo. Kosa oss med klasse 1 bane på asfalt og la også til noen andre øvelser. Veldig lurt å trene klasse 1 øvelser også. Mye gikk veldig greit - og som regel er det oss førere som lager problemene...

Har trena felles på gress i Gaupne. Har filma - videosnutt kan du se her. Jobbe med min gåing (venstre hand) og med avstand. Jobba med vendinger forran og bak (Aya - hør hva jeg sier - ikke gjør det du TROR jeg sier) og med å gå/plassere seg godt nok på høyre side. Avslutta med en vakker oppsitt på 5 meter. HURRA!!!!

4. oktober - det er 3 uker til neste stevne

Stikkordet fra forrige treningssammendrag var kommunikasjon. Jeg har prøvd å trene dette så mye jeg kan og har fått sett det på prøve to ganger. Først har jeg trent en gang på agilityhinder med litt mer høyde enn de har på rallyen og hjul pluss pølse. Dagen etter startet aya og jeg på hundeklubbens veldig uhøytidelige agilitykonkurranse hopp. Aya og jeg klarte å holde kommunikasjonen gjennom hele konkurransen og hun hørte på hva jeg prøvde å si. Moro hadde vi det også! Men vi fikk ikke til slalåmen slik som vi kan på trening...

Så startet vi på lydighetsprøve i Florø for dommer Lene Berntsen. Jeg har vært veldig forkjøla ei god stund nå og var enda mer forkjøla på stevnet. Ikke rett dag å prøve å gjøre sitt beste på... Men EN ting klarte aya og jeg og det var å holde kommunikasjonen i gang. Vi hadde kontakt og moro i ringen. Jeg gikk rett nok som ei krøkke. Gå beint sa dommeren - hjelp - nå går jeg skeive linjer tenkte jeg. Og konsentrerte meg enda mer om å gå "beint" og gikk garantert enda skeivere med KROPPEN. GråterGråterSykTrist

Kommunikasjon er ikke LETT - uansett om det er mellom hund og fører eller mellom dommer og deltaker. Men vi hadde det moro og hadde vi klart noen ting vi burde ha klart - som å la være å knalle på apporten, stå rolig inne i ruta når man ført har jogget inn i den, sette seg påå fra dekk under marsj..... OG vært flinkere å trene på avstandskommandering slik at vi ikke hadde nulla på den øvelsen - da hadde vi kanskje klart 1. premien.

Vi skrapte sammen 145 poeng og en 2. premie - vårt beste resultat i LP ringen noen gang. Aya og jeg har jo hatt et litt anstrent forhold til LP ringen etter å ha blitt "angrepet" av en landende hangglider ringside (du leste riktig!!! Både jeg og Aya flippa helt ut da skjermen helt uten varsel la seg over oss....), så hadde vi en hund i naboringen som gikk til angrep mot hund i fellesdekken Aya lå i og to hunder på vårt tredje stevne som starta å sloss ringside da vi gikk fri ved foten forbi. 

Men denne gangen hadde vi supre forhold og vi kunne slappe av og kose oss i ringen for en dommer som var behagelig og inspirerende å gå for. Så på klasse 3 hundene/øvelsene og tenkte hm.... Mye av det der kan Aya og jeg og det ser jo mye morsommere ut enn klasse 2 øvelsene... Mer likt rally på fri ved foten med mange morsomme vendinger og forflytninger mm.

Og jeg klarte å holde kommunikasjonen i gang - aya gjorde jobben hun - ingen snusing, ingen "Aya-ting", var med hele tida og var PÅ - men jeg gikk som ei KRØKKE!!!! 

Nå når vi skal trene videre skal jeg ha fokus på:
- å gå normalt
- trene på avstandskommando (se på inlæringsmetode)
- sitt opp
- slalåm

Video av stevnet kommer - vennligst vent!

21. september - det er 4,5 uke til neste stevne....

På tide å oppdatere treningsdagboka. Burde hatt ny video også.... Har trent utenfor ungdomsskolen, hjemem i tunet og hagen og i dag på hundeklubbens område på Nes.

Stikkordet er kommunikasjon!

Jeg er litt treg av meg, det er bare å erkjenne det.
For eksempel har jeg brukt ALT for lang tid på å virkelig forstå visdomsordene til Liz om at man må ikke legge på røret, men holde kommunikasjonen i gang mellom deg og hunden hele tida du er på banen. Når jeg trener Xmilla så er det omvendt: Xmilla ringer og ringer og ringer. Aya hun legger på for å gjøre sine "Aya-ting". Snuse litt, se litt her, tenke litt osv. 

De utløsende ordene var Renate som sa på trening på fredag at Aya virket litt lei seg når jeg snur ryggen til henne etter at hun har fått en belønning/ball. Visst søren blir hun det! Jeg legger jo på røret, jo! Sukk.....

På dagens trening jobba jeg derfor som besatt med å holde kommunikasjonen HELE tida. På vei inn på banen, mellom øvelser, når vi forflytter oss på banen osv. Og det funka som bare fy! At jeg hadde nystekte små stekepølser med ramsløk fra Voss har nok også noe å si for kommunikasjonen..... Vill

Vi trente:

 • Forflytninger og vendinger.
 • Rygging - går bedre og bedre men fremdeles kan hun skjene ut fra meg på første forsøk
 • Inn i front og sitt.
 • Sitt-innkalling i front
 • Sikk-sakk - nå nesten uten hjelp
 • Slalom - YESS-YESS-YESS!!!! Nesten uten hjelp - endelig
 • Stå under marsj med sitt

Vi trente sikkert andre ting også - men jeg husker jo ikke lenger enn nesa er lang... Slik er det når man trener tre hunder selv pluss pørver å hjelpe andre. Så trente vi noen lydighetsøvelser som stå under marsj, apport, ruta (sa du kjegle, mor?), hopp over hinder med sitt og ikke minst avstand.

Nesten ALT fungerte veldig bra i dag! Jeg føler fremdeles at vi er på riktig spor - men den følelsen kan vel endre seg fort. Derfor gjelder det å NYTE følelsen og huske hvordan følelsen av mestring kjennes ut... Så må jeg prøve å huske HVA jeg bør gjøre for å holde kommunikasjonen mellom meg og Aya i gang.

Så en viktig ting å tenke på:
Det skal være moro å trene hund. Dersom det ikke er moro bør man i steden begynne å samle på frimerker eller gjøre noe annet mer matnyttig...

PS: Et lite tips til slutt. Det går fint an å trene stå under marsj i skumringen med sterkt utelys i nærheten som danner skygge. Skyggen kan brukes for å sjekke om hunden virkelig stopper UTEN å vir hodet.

Dette bildet av meg og Aya som kjemper oss gjennom slalomen på NM-kvaliken 2015 med to dommere som får med seg ALT og som gir trekk for dobbeltkommandoer så det hagler rundt ørene på oss får illustrere det som VAR... Nå skal vi prøve å trene oss bedre! Og vi skal prøve å kose oss med jobben!

Treningsvideo 12. september

Fokus er slalåm - ser MYE jeg skal jobbe videre med. Video er en fantastisk oppfinnelse og et nyttig verktøy. Så lenge jeg SELV ser hva som er problemet - så er det vel ennå håp?

12 september - Det er 6 uker til neste stevne

Vi har trent litt siden forrige stevne - men ikke nok. Tiden har gått utrolig fort og når man har fire hunder som alle krever sitt, en jobb, har vært i Stavanger for å dømme og vært på kurs med jobben + vært på eurodog - ja da er det ikke vært mye ledig tid igjen....

Det vi har trent mest på er:

Jobbe med riktig plassering på fri ved foten - også ved rygging og snurringer

Slalom - hun må lære seg å ta den selvstandig

Stå ved fot - UTEN å trippe og vri seg ut

Avstand - fra dekk til sitt

Inn i front - 1-2-3 rygg

Planen for videre trening er motivasjon i kombinasjon med ro og trygghet hos hund og fører. Vi skal kunne øvelsene godt. Dersom jeg er trygg på det klarer jeg å føre henne roligere uten å få panikk-følelse (som jeg dessverre ofte får). Vi skal mest trene på momenter, så koble noen momenter sammen av og til.

Så trenger jeg hjelp for å få tilbakemeldinger på om jeg klarer å følge planen min. GJØR jeg virkelig slik jeg planlegger å gjøre og tror jeg gjør? For å få svar på dette er jeg avhengig av gode treningskompiser som gir klare tilbakemeldinger. Sammen skal vi bli gode! Ikke sant Eva, Renate +++?

Et NM i diskens tegn

På lørdag var det kvalik - 56 hunder starter og 47 disket = 84% disk.
På søndag var det finale - 9 hunder startet og 5 disket = 56% disk

Totalt var det altså kun 9% av NM-hundene som klarte å komme igjennom konkurransen uten disk. Det har gitt meg litt å tenke på...

HVORFOR diska så mange?

 1. Nerver - klart mye nerver i en slik konkurranse
 2. Ikke godt nok trent - flere hadde bl.a. akkurat fått opprykk til elite
 3. Disk dømt der man kunne gitt poengtrekk - regelverket er kanskje ikke tydelig nok
 4. Feller i banen - spesielt vending fra hverandre inne i tunnelbøyen felte mange

Hva kan JEG gjøre for å forbedre denne statistikken for mine hunder?

 1. Jobbe med mine egne konkurransenerver = erfaring og trygget
 2. Trene bedre
 3. Være med å påvirke utviklingen av sporten gjennom mitt medlemsskap i NRL
 4. Trene mere kreativt!

Jeg går på med krum hals og bruker ny erfaring til å komme meg videre. Det nytter ikke å deppe!!!

Dag 2 gikk Aya et nytt løp som også endte i disk - men det var et veldig bra løp likevel og vi diska på så noe så dumt som sitt-stå-dekk - der hun gikk fra stå til sitt. Hvorfor? Jo - fordi jeg i mitt ønske om å hjelpe henne gjorde noe som jeg aldri gjør på trening..... SUKK! Hun KAN fra stå til dekk uten hjelp og hun får aldri hjelp til dette på trening - så min "hjelp" gjorde det så vanskelig for henne at hun satt...

Aya sitt kvalikløp i NM 2015

TUSEN takk til Hilde Rognlien som filma meg og Aya - det satte jeg utrolig stor pris på for selv om jeg gremmes av å se min føring - så kan jeg lære av mine feil (tror jeg)...

Så er jeg stolt over/fornøyd med:
- Vi får til inn i front 1-2-3 rygg som hun kan bli frustrert over
- Inn i front og rygg veldig nær tunnellopningen
- Vending fra hverandre inne i tunnellsvingen - MANGE diska akkurat der
- Bytte side forran - den sliter vi litt med
- Hun klarte å holde fokus brukbart selv om mye skjedde tett på ringen

Trening i slutten av juni. Foto Renate Skophamar

1. juli: Jeg kan ikke hvile lenge på laurbæra... Aya skal trenes!

Xmilla og jeg har nådd målet vårt - og det delvis ved hjelp av en treningsdagbok som hjalp meg å se hva som skjedde når og hvorfor. Nå er det Ayas tur å prioritert og få egen treningsdagbok. Xmilla har vært prioritert det siste halvåret fordi Aya har hatt valper og har trengt tid etter kullet å komme i form igjen.

Treningen skal deles opp i følgende:

 • Motivasjon - HVA motiverer Aya mest? Lek, mat, øvelser
 • Kondisjon - har en positiv effekt på både hund og fører...
 • Konsentrasjon - trene med forstyrrelser rundt og på at jeg som fører blir stresset
 • Kunnskap og momenter - jobbe med små momenter og bli gode på detaljer

Det skal føres ukentlig treningsdagbok - fra onsdag til onsdag.

8. august - 1. mål nådd - første premiering i eliteklasse og det med CERT!

Motivasjon = Belønning

Jeg må finne ut hva Aya liker best for å kunne motivere mest!

Opplegget er å prøve meg frem. Jeg startet 1. juli - så det er ikke mye som er prøvd - ennå... Maks liker = 5 stjerner

 • Hvilke leker liker Aya

  **** - tøyball med pip
  **** - ny gul myk leikeball
  *** - roadkill med lang snor
  *** - rød plysjslange draleke
  *** - ny gul ball, litt hard

 • Hvilke godbiter liker Aya?

  ***** - grilla flintsteik...
  ***** - stekt pølse
  ***** - pizza
  ***** - svenske kjøttboller
  ***** - stekt, tørka kylling
  ***** - tørka laksegodis
  **** - frolic
  *** - myke kjøpegodbiter handlers
  *** - gaudaost

 • Hvilke øvelser liker Aya?

  **** - inn i front og 1-2-3 skritt
  **** - rygge
  *** - sikk-sakk mellom bein
  *** - snurre
  *** - inn i front og rygg
  *** - slalom

Kondisjon

Kondisjon er viktig for å klare utholdenhet både i trening og konkurranse. Jeg vil IKKE trene utholdenhet ved å trene lenge eller gå hele baner! Vi skal gå tur, sykle og svømme. Gå spor og trene feltsøk. Hundene er stort set alltid med meg på tur, så min egen skrittteller vil gi en indikasjon på aktiviteten (når jeg ikke glemmer mobilen med skritteller hjemme....). Spesiell aktivitet, mer enn de vanlige turene vi har, blir notert her.

01.07 Åsmo - 8 km på 1 t 50 min - traktorveg, litt opp og ned - gjengrodd sti

07.07 Spor - ca. 300 m - 5 pinner, 30 min. gikk med STOR iver. Fant tre pinner, plukka spontant og leverte i hånd. Gikk omtrent rett over to pinner. Trene søk etter tre kasta dummier - fik kse utkast. Jobba VELDIG fint! Søkte selvstendig, huska godt, bar fint og leverte i hånd. Gikk på ny kommando. Hjerte

10.07 - sykla 11 km - sprang for det meste løs ved siden av sykkelen. Fresh hele veien!

12.07 - god fjelltur - ca. 3 timer.

15.07 - to timer fjelltur

Og her slutta jeg visst å skrive dagbok - fått huset fullt av folk så tiden har ikke strukket til...

 

Konsentrasjon - forstyrrelser for Aya og førers stress

Aya har det med å falle ut. Blir lett påvirket av det som skjer rundt ringen. JEG faller ut sammen med henne. Faller jeg ut først, faller Aya garantert ut etter meg....

Kunnskap er alfa og omega for suksess

Jeg må kjenne øvelsene og kunne dele dem opp i momenter - for å kunne lære Aya dem!
Her vil jeg ha en oversikt over øvelser som vi skal jobbe mer med.

Plass/innsitt - sette seg beint på første forsøk for å få belønning - går bedre - går veldig mye bedre! Nå går det bort i mot utmerket!

Bytte forran - glemt den litt, jeg må ikke gå for fort, da synes hun øvelsen er ubehagelig.
Går nå bedre og bedre. Vi klarte den to ganger på stevne uten poengtrekk - så den begynner å gå i boks!

Gå høyre side - går skeivt. Går stadig bedre - men skal jobbe videre.

Slalom - litt rusten - ikke trent så mye - mye bedre nå - nå er det JEG som må bli flinkere - Aya er flink hun...

Fra dekk - til sitt på 5 meter - går fint på 3 meter - går mye bedre - gikk utmerket på stevnet!

Sitt - løp i fra... Morsomt øvelse. Tyvstart... Går bedre

Stå - berøring - jobb videre - hun står flott med er ikke 100 % befestet ennå - mye bedre - går bedre og bedre!

Stå - gå rundt - stå stille - ikke bevege beina - mye bedre - gikk utmerket på stevnet

Stå -sitt - ikke rygge - bedre bare jeg har tydlige kommandoer/tegn - jobbe videre

Inn i front - 1-2-3 skritt bak - ikke bli for ivrig. Jobbe videre.

Innkalling - sitt i front - jobb med den - jobbe videre

Stå under marsj - ned i sitt - ståen går greit men måtte ha dobbeltkommando på sitt på dag 2 på stevne

Hopping - blir ivrig = fysisk kontakt = 2 poeng trekk...... Jobb med det - hun er heit nok nå...

Uke 1 - 1 juli til 7 juli - løpetisper er noe herk!

Aya er høyløpsk og har ikke det beste utgangspunktet for trening, spesielt ikke med forstyrrelser og på vanskelige ting. Vi skal derfor ha fokus på kondisjon og motivasjon. Korte økter. Ting Aya egentlig kan, men skal trene mer på. Ikke nyinnlæring og vanskelige ting.

1. juli - kort trening i hagen på gress mens de andre hundene er i bilen. Mangler glød. Varmt.

2. juli - kort trening på gårsplassen (grus). Bedre forsterker(e) gir MYE større intensitet! Nekter å gå inn igjen selv om det er 24 grader når vi trener. Plass, høyrevending, venstrevending, slalom, sikk-sakk- alle sidebyttene der bytte forran skal jobbes med. Inn i front og sitt. Må ha tydelig hånd. Innkalling.

3. juli - kort trening på gress i hagen. Varmt. Trener sein kveld. Fin motivasjon! Jobber med bytte forran, vendinger. Sliter med opp i sitt fra avstand. Har med avstanden å gjøre.

4. juli - 29 grader i skyggen - alt for varmt til å tenke på trening og aya er høyløsk.

5. juli - like varmt - bader i steden for...

6. juli - treniner en to korte økter på Nes på gress etter to tisper og en hannhund. IKKE snuse i bakken, IKKE snuse på stolpene i slalomen. Har med nystekt lammekjøtt i en boks som godbiter. For fett å ha i lomma... Fin motivasjon til å trene. Vi tar alle AG-hinderne uten problem - veldig lang tunnell - helt rett i dag. Lengdehopp og hinderhopp og slalom. sidebytter. Må jobbe med meg selv - Aya går forflytter seg saktere enn Xmilla - det står ingen ting i regelverket hvor FORT jeg skal/må gå, så jeg må hjelpe Aya med tydelige tegn og ved å gå saktere. Avsluttet med en fint sidebytte forran og jackpott som var å spise resten fra boksen/slikke.

7. juli - trener spor med pinner og søk etter dummier

Status: 0 - 62.181

Uke 2 - 8 juli til 14 juli - få opp motivasjonen og konsentrasjonen

8. juli - kort trening i tynet - grus -trener mens fremmed bil kjører inn på gårdsplassen ved siden av oss og besøkende stiger ut. En liten påminning og hun jobber flott videre! Veldig ivrig og glad! Konsentrert!

9 juli - trening på parkeringsplass på Heggmyrane sammen med Renate - mye vind - Aya er kjempeivrig. Renate filmer - her er filmen. HjerteHjerteKul

13. juli - trening på gress på klubbens område på Nes. Aya er IVRIG og på! Leker og løper og jobber. Jobber med Elin Anita og Laila som forstyrrer med å gå rundt, flytte på ting, prate, pipe i pipeleke. Veldig mye går veldig fint! Nydelig dekk med avstandskommando i sitt. Sliter litt med stå kommandoer under marsj (tilbyr dekk og sitt). Nydelig stå med berøring. skal jobbe med inn i front og sitt - nærmere meg og tydligere kommandoer. Nydelige rygginger. OK sidebytter (må jobbe med med bytte forran). Jobbe med sitt - løp i fra. Veldig fornøyd med iveren til Aya!

Status -1 - 60.772 Liker

Uke 3 - 15. juli til 21. juli - få opp motivasjonen og konsentrasjonen

19. juli - lenge siden forrige trening eller jeg har glemt å skrive.... Husker ærlig talt ikke... Trent på litt langt, fuktig gress på nytt sted, Campingen, med nye tilskuere. Aya går valdig bra. Er veldig motivert. Jobber ivrig. Får litt forstyrrelser, men ikke så mye. Reagerer på sitt opp på litt lang avstand når det sitter folk bak henne. Dette skal vi jobbe med.

20 juli - trening på Nes, fuktig gress. Aya er supertent!!! Så mye at hun en gang hopper på meg og bjeffer. Det er inn i front med 1-2-3 skritt rygging bakover som løser ut denne reaksjonen. Øvrige øvelser går veldig bra - også sitt opp på avstand med folk ved siden av henne. Eva tar masse bilder så jeg får se på meg selv etterpå..... Må jobbe med meg selv - ser ut som jeg er potte sur og venstrehanda mi er fremdeles "låst"... Sukk...

Konklusjon - motivasjonen er nå høy nok - skal mest jobbe med meg selv og med delmomenter videre.

- 0 Liker ikke

Aya går kjempefint hun - men jeg studerer gress, planlegger mord og har "vondt" i min venstre arm....

Resultatet etter dobbeltstevnet på Eid. Aya vant sitt første cert og dag to diska jeg henne :-( Xmilla cert og 2. premie. Chelly 1. premie i klasse 2. Yksi 2 x 1. premie i klasse 1, nr. 1 og 2 og regionmester NKK NV.

Uke 5 ? - Dobbeltstevne på Eid 8-9 august - CERT nr. 1!!!

Det har de siste ukene blitt alt for liten tid til å skrive treningsdagbok og litt for liten tid til å trene. MYE besøk, arrangert jaktanleggsprøve + trent Yksi til den, gått blodspor med Yksi og trent fire hunder frem til dette stevnet.

Forhåpningene var ikke de største, men jeg så på dette stevnet som en fantastisk mulighet til å teste hvor vi er i treningen og hvor JEG er i treningen.

Det var et flott stevne med romslig ring, god avstand til publikum, trivelig dommer og langt og ganske vått gress. Mine reagerer ikke på langt, vått gress som jeg vet om - noe som jeg fikk testet.

Det ble en lang dag da vi reiste hjemmenfra kl. halv åtte og fikk gå i ringen rundt 17... MEN Aya holdt koken - var med hele tida, var heit, var på, jobba, var blid, var rask - og til tross for fysisk kontakt der hun hoppa på meg og en dobbeltkommando +++ ble det 190 poeng og hennes første CERT!!!!! Og ENDA viktigere var det at jeg klarte for første gang å holde fokus og ikke la nervene ta overhånd! Tro meg - en herlig følelse!
HjerteKulHjerteHa haHjerteVillHjerteSmiler stort

Xmilla gikk også bra, 190 poeng og hennes tredje cert på fire starter i år. Når Yksi i tillegg gikk til 200 poeng og ble nr. 2 i klasse 1 - var dagen faktisk ganske så utrolig!!!!

Dag to - etter en ganske "spesiell" natt på hotellrom med 6 hunder og Laila som redd meg da hytta som jeg hadde leid var "borte vekk".

Aya gikk nok en veldig bra runde og dersom jeg ikke hadde ført feil i slalomen så det ble disk (+ mange dobbeltkommandoer der da hun ikke kan den helt uten hjelp ennå) så var det LITE å trekke på. En dobbeltkommando og to fysisk kontakt. Disk ble det - men jeg er kjempefornøyd likevel! Xmilla gikk til 2. premie grunnet samme problemer med slalomen, Chelly nok en 1. premie i klasse 2 og Yksi til 195 poeng og klassevinner og regionmester i klasse 1. De fem poenga vi mista fikk jeg på manglende temposkifte under sakte marsj...

Nå er det moro å trene - og trene videre skal vi!

Uke 6 - 10 til 14 august

10. august - liten trening i hagen på vått gress. Fokus på de øvelsene vi sleit med på stevnet. Gikk veldig bra.

11. august - trening på Nes. Vått gress. Aya hadde fokus på mat - mat i gresset? Mat i posen med utstyr? Mat i matskåler. Ikke fornøyd med kommunikasjon og motivasjon på første treningsrunde. Putta henne i bilen og trente Xmilla og Yksi. aya vart så frustrert at jeg hørte det. Trena en runde 2 og da gikk alt så mye bedre!