Er det ulydighet eller mangel på motivasjon og kunnskap?

Eksempel 1: Du sier sitt og bli til hunden og kaster en apportbukk /dummie. Før du gir hunden lov til å apportere / løpe etter den, har hunden allerede løpt flere meter etter gjenstanden som er i farta. Er den da ulydig? Skal du skrike nei og løpe etter den for å "hanke" den inn igjen?

Eksempel 2: Du legger hunden ned i dekk - sier bli - går i fra den og vil at hunden skal ligge igjen til du går tilbake til hunden. Du rekker knapt å snu deg 10 meter unna før hunden kommer løpende til deg. Er den da ulydig? Skal du skrike nei og "hanke" den inn igjen for å legge den ned på nytt?

Eksempel 3: Du ønsker at hunden skal gå fint på din venstre side. Hunden drar i båndet og snuser i bakken selv om du kommanderer den å gå fint på plass. Er den da ulydig? Skal du kommandere på nytt og rykke til å båndet for å få den til å høre på deg?

Eksempel 4: Du går ut for å trene lydighet med hunden din. Du er veldig motivert, men hunden virker veldig umotivert og treg. I steden for å ville trene sammen med deg velger den å gå å snuse et stykke unna. Er den da ulydig? Skal du kjefte på den og vennligst be den komme til deg for å trene?